Univerzitet na moru: Studenti slušaju semestar na kruzeru i putuju svijetom

Zamislite da jedan semestar akademske godine provedete na putovanju brodom. Ovi studenti ne skrivaju oduševljenje.


6f6a9 semester2NASLOV
Foto: Instagram

Zamislite da jedan semestar akademske godine provedete na putovanju brodom. Upravo tako uče američki studenti na kruzeru “World Odyssey” koji je ovih dana u Dubrovniku.

Studenti su s različitih visokih škola i univerziteta iz gotovo svih američkih saveznih država. Semestar na moru nudi im globalno komparativno obrazovanje u akademskom partnerstvu sa Colorado State University, gdje je obuhvaćena terenska nastava u više zemalja te praksa i interdisciplinarni rad.

97a63 semester3NASLOV
Foto: Instagram

Na brodu ih je oko 400, s njima su profesori i dekani jednako kao i na fakultetima na kopnu, i redovno pohađaju predavanja dok traje plovidba. Na aktualnoj plovidbi studenti pohađaju četrdesetak predmeta iz područja ekomonije, teologije, književnosti, političkih nauka, medija i komunikacija, jezika, oceanografije i okoliša, prenosi portal Dubrovački vjesnik.

Allyna Seaverg na Državnom univerzitetu Michigan studira marketing već treću godinu i „Semestar on the Sea“ joj je prvo iskustvo na krstarenju.

– Bio je to za mene veliki skok nisam znala što me čeka, ali oduševljena sam. Ovdje nam je tako lijepo, nisam očekivala da će grad biti tako očuvan, i da je na ovaj način potpuno okružen zidinama. Kada smo prošli kroz gradska vrata, to je bilo vrlo neobično i supercool. To nismo očekivali. Sve je sasvim drugačije nego u Americi. Vrijeme je prekrasno iako smo se prvi dan kad smo stigli smrzli na vjetru, prenosi prvo iskustvo bure Allyna.

o 20759292 1024
Foto: Božo Radić

Dubrovnik je već ugostio World Odyssey i kada je kruzer za turiste na komercijalnim krstarenjima, i kada je plovni univerzitet puno studenata.

– Ovo je prvo putovanje koje smo organizovali nakon pandemije. Semestar u proljeće 2020. morali smo prekinuti, a bili smo u Južnoj Africi. Sada je za studente povoljnije da su u Mediteranu gdje obilazimo ovako jedinstvena mjesta kao što je Dubrovnik, govori njihov profesor Kris Kodrich.

20759304
Foto: Božo Radić

On predaje na odsjeku novinarstva i medija na Colorado State University i voditelj je programa međunarodnih medija za 27 studenata koji će uz predavanja na ovom putovanju na terenskoj nastavi obići trinaest zemalja. Susreću se s kolegama s lokalnih univerziteta i kolegama koji rade u medijima, marketingu, turizmu. Bez sumnje će im ovaj semestar zauvijek ostati urezan u sjećanju.