Studenti u Švedskoj svaku noć vrište i razlog je genijalan

Iz petnih žila urla se u studentskim naseljima, i to u tačno određen sat. Pogledajte zašto.


Foto: Envato
Foto: Envato

U pojedinim dijelovima Švedske je uobičajeno uvečer se prošetati do prozora, gurnuti glavu napolje i zavrištati se iz sveg glasa. Iz petnih žila urla se u studentskim naseljima, i to u tačno određen sat.

Advertisements

Studenti iz Sernanders Väga u Uppsali puštaju glas u 10 sati uvečer, oni iz Lappkärrsbergeta takođe, ali samo utorkom, dok se u Lundu iz grla zaori sat vremena kasnije, piše Punkufer.hr.

Mnogi su nagađali da se radi o kakvom kultu ili neobičnim zbivanjima, ali razlog je prilično običan – studenti urlaju kako bi se riješili stresa, frustracija i strahova. Taj “fenomen” koji Šveđani nazivaju vrisak Flogsta, ime je dobio prema studentskom naselju nadomak Uppsale.

Advertisements

Iako niko nije potpuno siguran kako se i zašto čuo prvi krik, najvjerovatnija je teorija da je vrištanje počelo u sedamdesetim ili osamdesetim godinama, kada je grupa studenata iz Delphija u Lundu pogledala dokumentarac o iskonskom vrisku (primal scream) i zaključila da će im buka pomoći u izbacivanju negativnih emocija i stresa zbog ispita.

Zbog toga se švedski fenomen najprije zvao vrisak Delphi, a tek je naknadno postao Flogsta. U međuvremenu se vriska prorijedila, a taj neobični način samopomoći iz tišine je vratila grupa studenata u Uppsali koja je htela da obori svjetski rekord u vrištanju.

Tada se glasni ritual vratio u velikom stilu i do danas još nije utihnuo. Nađete li se u studentskim dijelovima gradova gdje je Flogsta i dalje način života, ne oklijevajte, nego pustite svoj glas.