Studenti u susret nauci: U Banjoj Luci svečano otvorena studenstsko-naučna konferencija – StES

U amfiteatru Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci 27. novembra 2017. godine svečano otvoren deseti međunarodni studentsko-naučni skup koji traje do 30. novembra.


stes

Na svečanom otvaranju studentima, učesnicima i prisutnima se obratio v.d rektora prof. dr. Radoslav Gajanin i sa ponosom istakao da se broj aktivnih učesnika svake godine povećava, kao i kvalitet samih radova. Prva stručna konferencija koja je bila lokalnog karaktera održana je 2008. godine. Danas ova konferencija ima međunarodni karakter i privukla je učesnike iz mnogobrojnih zemalja. Ono što je značajno da u učešću i organizaciji studenstsko-naučne konferencije pristupaju studenti i nastavnici iz različitih naučnih oblasti.

– Ovakve konferencije su jedan od najboljih načina za sticanje iskustva u nauci, istraživanju i prezentovanju vlastitih istraživanja, poručuje prof. dr Gajanin.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić, ozvaničio je početak same konferencije i uputio čestitke organizatorima i učesnicima.

– Razvoj nauke, naučnog stvaralaštva i istraživanja, kao i primjena naučnih dostignuća u praksi, oduvijek su bili bitni za razvoj ljudske spoznaje i svijesti, porasta ekonomije i napretka civilizacije i kulture, ali i razvoja društva u cjelini, poručuje ministar Komić.

Skupu su se obratili Željko Sladojević, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci i Marija Puljarević, predsjednica Organizacionog odbora StES-a 2017. godine. Takođe, uvaženim gostima se obratio i dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Ranko Škrbić.

(Emilija Jelić / STUDOMAT.ba)