Studenti u šoku: “Iznajmio nam je stan pa spavao u njemu kad nas nije bilo…”

"Čovjek kojem smo plaćale stanarinu nam je spavao u stanu kad nas tamo nije bilo," kaže studentica Helena.


Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Čovjek kojem smo plaćale stanarinu nam je spavao nam je u stanu kad nas tamo nije bilo, kaže nam Helena, jedna od četiri studentice koje su unajmile stan u Hebrangovoj 7, u strogom središtu Zagreba, pa su zbog niza problema gorko požalile i napustile ga.

Advertisements

Naime, holandski student Arash i njegova dva prijatelja koji su u Zagreb došli studirati preko Erasmusa prije sedam dana su nam ispričali kako su u istoj zgradi, koja je nakon potresa u poluruševnom stanju, u stanovima istog iznajmljivača živjeli sedam dana bez vode, a nakon što su otišli nisu nazad dobili polog.

Nakon toga redakciju Jutarnji.hr kontaktiralo je više studenata sa sličnim pričama. Jedna od njih, Helena iz Pule, boravila je u jednom od stanova još 2019. godine, dakle prije korone i potresa.

– Nismo uopće bile sigurne ko je zapravo vlasnik stana. Prvo je ugovor glasio na Sonju Madiraca, pa na njezinog sina, a njegov otac, odnosno njezin muž, Miro, tražio nas je stanarinu “na ruke”, kaže Helena (podaci poznati redakciji Jutarnji.hr). Ona je s cimericom boravila u jednom stanu, a u susjednom su boravile druge dvije studentice.

– Tada su još bila samo dva stana, i to manja. Na kraju hodnika koji povezuje stanove tada još nije bilo stana u kojem je stanovao Holanđanin, tada to bio tavan zgrade kojeg je sadašnji vlasnik planirao pretvoriti u stan, rekla je studentica koja u stan uselila u kolovozu.

Proučavajući ugovor, shvatile su da prostor u kojem borave zapravo nije podijeljen dva stana, nego je sve zabilježeno kao jedan stan od 98 četvornih metara. Prolazile su sedmice i stan se pokazao ugodnim i funkcionalnim za studentski život sve dok ih nije posjetio otac stanodavca, Miro Madiraca i tražio stanarinu “na ruke”.

One su na to pristale i umjesto uplate na račun njegovom sinu, gotovinom su platile najam za jedan mjesec. Susreti s ocem stanodavca postajali su sve češći, a za njegovi zahtjevi za vrijeme Adventa zaprepastili su studentice.

– Htio nam je povisiti stanarinu i tvrdio da ne može naći za jeftiniji stan za sina u Zagrebu, objasnila je jedna od studentica.

U međuvremenu su saznale da su stanovi u kojima borave nastali podjelom jednog velikog stana, pa su zajedničkim dogovorom odlučili da cijenu stanarine najmoprimac neće dizati. Mislile su da su riješile sve probleme, no tada se dogodio potres te su studentice bile primorane napustiti svoj stan u centru Zagreba.

Advertisements

Mjesec dana nakon potresa, studentice su se uputile iz Pule nazad u Zagreb po osobne stvari. Pri dolasku u stan, naišle su na tuđu odjeću i uneređen stan. Kontaktirale su vlasnika, no on je rekao je da ne zna što se događa te da je vjerovatno agencija nekom dala ključeve. Odmah su nazvale agenciju, no oni su rekli da nikome nisu dali ključeve te da ih nemaju. Dva dana kasnije, pokušale su ponovno ući u stan, no brava je bila promijenjena.

– Rekle smo da želimo prekinuti ugovor poslali smo ga mailom agenciji, a sa stanodavcem smo se dogovarali o povratu pologa. Zavlačio nas je mjesec dana obećanjima, samo da bi na kraju prestao odgovarati na pozive, objasnile su studentice koje su zatim zvale Madiracu s raznih brojeva, no nakon što bi se predstavile, on bi prekinuo poziv.

Nakon dva mjeseca, Helena je uspjela naći kućni broj njihove kuće u Dalmaciji. Javio se sin. Tvrdio je da on nije pristao na raskid ugovora, negirao bilo kakvu komunikaciju s agencijom, priznao da on je ustvari vlasnik stana te im poručio da mogu zaboraviti na povrat pologa.

– Tvrdio je da to što smo se mi dogovarale s njegovim ocem potpuno irelevantno jer je ipak on vlasnik objekta, kaže Helena, koja je od pravog vlasnika stana saznala da je i njegov otac spavao u stanu nje i njezine sustanarke nije bilo.

Kontaktirali smo i Miru Madiracu, oca vlasnika stana, koji nas je obavijestio o nedavnoj provali u potkrovlje u kojem su bile smještene studentice te Arash i njegovi prijatelji, također studenti na razmjeni

– Neko je pokušao provaliti u moj stan. A u onaj nasuprot, koji iznajmljujem, su uspjeli. Oštetili su namještaj, izvršili veliku nuždu po vratima, policija je obaviještena o svemu, rekao je Miro.

Istaknuo je kako su svi njegovi stanovi izgrađeni legalno “od temelja zgrade, pa do krova”, a da Arash svoj polog nije dobio jer je ostao u stanu dulje od predviđenog. Nestanak vode nije smatrao velikim problemom, a tvrdi da je i otklonjen na vrijeme jer je pozvao ekipu hitnih intervencija.

– Stanari u zgradi su pokušali mene tužiti, no neuspješno jer nisam neispravno postupio ni u kojem aspektu izgradnje stanova u tavanu zgrade u potkrovlju, rekao je Miro, koji je, prema riječima studentica koje su živjele u njegovom stanu, prvo uredio hodnik i dva stana samo da si osigura treći prostor, stan od 120 kvadrata u kojem je boravio Holanđanin.