Najmlađa osoba u svemiru bit će 18-godišnji brucoš fizike

Nakon što se vrati s putovanja svemirom, Oliver upisuje fakultet.


Foto: Screenshot Instagram
Foto: Screenshot Instagram

Star Trek, Enterprise, Star Wars, svjetovi su, putovanja i poznata imena brodova svih ljubitelja beskonačnog prostranstva oko nas – svemira. Postati astronaut ili samo putovati u svemir želja je mnoge djece (i odraslih) širom svijeta.

Advertisements

Otkrivati prostranstva svemira, vidjeti Zemlju kao plavu sferu ispred sebe snovi su koji se obistine samo malobrojnima, no 18-godišnjem Holanđaninu to će danas i uspjeti. Mladi Oliver danas ulazi u povijest kao najmlađi čovjek koji je putovao u svemir.

Fantastična četvorka

Nedavno su se strani mediji raspisali o 18-godišnjem Oliveru Daemenu, brucošu koji sutra leti u svemir u raketi New Shepard koji po prvi puta u povijesti prevozi i putnike. Na ovom historijskom letu pridružuje se osnivaču Amazona i Blue Origina, Jeffu Bezosu, Bezosovom bratu Marku te 82-godišnjoj avijatičarki Valley Funk koja je svoje inicijalne testove položila davne 1961. godine, u sklopu NASA-inog programa “Woman in Space”.

Mladi Holanđanin je prvi kupac u Blue Originu i zamjenjuje anonimnog pobjednika licitacije koji je ovo putovanje dobio na dražbi. Inače, on je licitirao za ovo putovanje prošlog mjeseca, ali je na kraju izgubio mjesto zbog anonimnog ponuditelja koji je za ovu životnu priliku prikupio 28 milijuna dolara.

No, zbog natrpanog rasporeda anonimni je ponuditelj morao odustati od svog putovanja i na njegovo mjesto je došao Oliver, prenosi businesshala.com.

Mladi Oliver je sin Josea Daemena, izvršnog direktora privatne dioničke firme. Jose Daemon je osnovao Somerset Capital Partners 2005. godine, tvrtku za privatne investicije i promet nekretninama, a sjedište im je u Osterwijku u Holandiji.

Kako navode dalje, za ovo je putovanje sudjelovao u dražbi prije mjesec dana i osigurao si je mjesto na drugom letu Blue Origina, no zbog odustajanja anonimnog pobjednika dražbe, iz Bezosove kompanije su javili kako je Oliver pomaknut na prvi let, koji je sutra. Njegov je otac platio mjesto, iako nije otkriveno o kojoj se svoti radi.

Brucoš fizike i menadžmenta inovacija

Kako pišu dalje, Oliver je završio srednju školu 2020. godine, uzeo godinu dana pauze, a na jesen kreće na Sveučilište Uterecht u Holandiji, gdje će studirati fiziku i menadžment inovacija, pišu na stranicama Blue Origina.

Veliki je ljubitelj podvodnih avantura i sportova na vodi što ponosno ističe na svom Instragram profilu. Tokom godina objavljivao je slike s ronjenja, surfanja i wakeboardanja. Mladi Oliver druži se i s nekim poznati osobama, pa je tako prije nekoliko godina na ne tako ažurnom Instagram profilu objavio sliku svoje sestre i svjetski poznatiog DJ-a Martina Garrixa te fotografiju s vozačem Formule 1 Maxom Verstappenom.

Fasciniran je letom i svemirom

Damon je godinu dana pauze od školovanja iskoristio kako bi ostvario usloveza pilotsku dozvolu, a ovo putovanje u svemir vrhunac je njegovog cjeloživotnog interesa za letom i svemirom.

 – Let na New Shepardu ispunit će životni san Oliveru, koji je od četvrte godine fasciniran svemirom, mjesecom i raketama, rekli su iz firme, a i mladi je Holanđanin to potvrdio u videu koji je ove nedjelje Bezos objavio na svom Instagram profilu.