Maleni Homka bit će podignut na stratosferskom balonu na visinu od 20 kilometara, a određena je i lokacija na koju će se ponovo prizemljiti.

Studenti sa Univerziteta u sibirskom gradu Tomsku poslat će prvog hrčka kozmonauta na svijetu u svemir. Riječ je o hrčku po imenu Homka, piše Russia Beyond.

Čitav događaj odvijat će se u okviru studentskog biznis-inkubatora Tomskog državnog sveučilišta za sustave upravljanja i radioelektroniku koji vode Nikita Čeban i Mark Rudakov.

Kako je planirano, hrčak će se u svemir uputiti na jesen ove godine. Ako niko ranije ne pošalje nekog drugog hrčka u svemir, Homka će biti prvi astronaut svoje vrste. Njega, naravno, niko nije pitao ništa o tome želi li sudjelovati u ovom pokusu, za kojeg nije ni jasno zbog čega se tačno vrši.

– Imamo specijalne programe koji omogućavaju da već sada odredimo tačno mjesto prizemljenja s preciznošću do pet kilometara. A to znači da ćemo Homka sigurno vratiti, kaže Nikita Čeban, jedan od inicijatora projekta.

Hrčak će biti podignut na stratosferskom balonu na visinu od 20 kilometara. Let će trajati oko 90 minuta, a životinja će se nalaziti u kapsuli s atmosferskim pritiskom koji je za nju uobičajen.