Studenti sa Floride htjeli da se promijeni naziv “Black Friday”, a evo zbog čega

Evo kako je "Black friday" dobio ime!


Foto: iStock
Foto: iStock

Studenti Univerziteta Florida, koji su tražili da bi „crni petak“ trebalo da promijeni ime, jer navodno ima rasne konotacije i da, čak, „zvuči uvredljivo“, ipak su promijenili mišljenje nakon što im je rečeno da taj izraz nema veze sa rasom.

Studente iz studentskog doma Gejnsvil upitala je koleginica da li podržavaju promjenu imena „crni petak“, koji se tradicionalno smatra danom rasprodaja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ofelija Džejkobson je pitala kolege studente da li će krenuti u kupovinu na „crni petak“, a većina je rekla da neće, jer smatraju da je taj dan duboko povezan sa kapitalizmom i potrošnjom.

Džejkobsonova je željela da istraži da li su studenti spremni na promjenu imena „crni petak“, kao i da vidi koliko daleko su spremni da idu u takozvanoj „kulturi otkazivanja“ (cancel culture), odnosno bojkotu.

Istraživanje je formirano kao odgovor na članak „Čikago tribjuna“ koji je zapitao da li bi „crni petak trebalo promjeniti tako da ne diskriminiše i ne profiliše crne ljude“.

Inače, smatra se da je „crni petak“ tako nazvan zbog toga što su američki trgovci posle Dana zahvalnosti počeli da ostvaruju profit, odnosno da od tog dana ulaze „u crno“, i izlaze iz perioda gubitaka, kada su bili „u crvenom“, pošto su svoje minuse bilježili crvenom olovkom, prenosi Glassrpske.com.