Studenti, pripazite na ovaj popularni napitak: Studija otkrila najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne tvari iz tijela i zato je nužno brinuti za njezino zdravlje.


Ilustracija: Envato
Ilustracija: Envato

Za razliku od alkohola za zaslađena gazirana pića ne postoji minimalna dob za konzumaciju, a radi se o pićima koja, prema novom istraživanju, uzrokuju više štete na jetri. Zaključak su donijeli zdravstveni stručnjaci sa Medicinskog univerziteta Boston, a objavljen je u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology, prenosi N1.

Bazirali su ga na dijelu istraživanja koji se provodi od 1948. u gradu Framinghamu u Massachusettsu, u sklopu takozvane Framingham Heart Study, i koja odonda proučava utjecaj životnog stila (poput pušenja i prehrane) na zdravlje.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

U novoobjavljenom zaključku naučnici ističu da su promatrali sudionike od 2002. prosječne dobi od 63 godine i 48 godina. Nešto malo više od polovice sudionika bile su žene.

Sudionici su prijavljivali koliko često piju zaslađena gazirana pića, a stručnjaci su proučavali koliko je česta pojava nealkoholnog steatohepatitisa, odnosno masne jetre.

Nealkoholna masna jetra može uzrokovati cirozu jetre, ali i benignije probleme poput povećane jetre što pak uzrokuje bolove. Nealkoholni steatohepatitis može se spriječiti izbacivanje zaslađenih pića iz prehrane. Učestalom konzumacijom smatra se sve između jednom i više puta dnevno do jednom i više puta sedmično.

Osobe koje povremeno piju zaslađena pića, a to podrazumijeva jednom mjesečno ili manje od jednom sedmično, također su imale nešto više nakupljenih masti u jetri od osoba koje ne piju takva pića.