Studenti njemačkog jezika iz Zenice izdali Corona lingua, dvojezični rječnik i dva naučno-istaživačka rada,

"Postojale su neke riječi koje je baš bilo teško prevesti – rahmetli, subhanallah, učiti hatmu."


Emina Horić / Foto: Screenshot FTV
Emina Horić / Foto: Screenshot FTV

Da znanje u pandemiji ne mora da trpi, dokazali su studenti njemačkog jezika Filozofskog fakulteta u Zenici.

U protekloj akademskoj godini izdali su Corona lingua, dvojezični rječnik i dva naučno-istaživačka rada, te preveli i izdali njemački prijevod knjige „Amanet“ književnice Nure Bazdulj-Hubijar, ali i pokrenuli kreirali Youtube kanal za učenje osnova njemačkog jezika, piše Federalna.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Sa dva rada o temi dvojezičnog rječnika Corona Glossar studenti njemačkog jezika pri Univerzitetu u Zenici učestvovali su na konferenciji Univerziteta u Sarajevu, gdje su radovi okarakterisani kao naučno-istraživački.

 – To su studenti 4. godine i oni su učestvovali ravnopravno sa profesorima, doktorima sa svih univerziteta ne samo iz BiH nego iz cijele regije. Ja sam baš ponosna na njih, kaže prof. dr. Belma Polić, vanredni profesor na Odsjeku za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta UNZE.

U sklopu predmeta Teorija prevođenja, preveli su „Amanet“ Nure Bazdulj-Hubijar, što je i prvi takav prijevod ovog djela, čime je autorica bila oduševljena.

 – Postojale su neke riječi koje je baš bilo teško prevesti – rahmetli, subhanallah, učiti hatmu… Nekako je na njemački malo poteško prevesti, ali, eto, uspjeli smo, kaže studentica Emina Horić.

Online nastavu iskoristili su u potpunosti pokretanjem Youtube kanala i Facebook profila, gdje su kratkim video lekcijama obradili početni nivo učenja.

 – Mi smo na taj način primijenili stečeno znanje, ali smo se još jednom prilagodili trenutnoj epidemiološkoj situaciji – i iz iste izvukli najbolje, dodaje studentica Emina Sinanović.

A profesorica Polić nastavlja:

 – Jer ovi studenti, ako se ne zaposle u školama, zašto da nemaju svoje online kanale, da nude instrukcije, da nude online nastavu? To je danas jako popularno.

Finansijska sredstva za sve projekte osigurali su sami uz pomoć privatnih kompanija. Knjigu „Amanet“ poklonit će zeničkim bibliotekama i školama da bi i na taj način obogatili obrazovni sistem.