Ako je dobijete, ne otvarajte ovu poruku: Studentica iz Zagreba kliknula na nju, izgubila sve s moba

Studentica iz Zagreba je kliknula na sumnjivu poruku, a onda joj se mobitel počeo rušiti.


Foto: Facebook
Foto: Facebook

Monika Bončina, studentica zagrebačkog FPZG-a kliknula je na sumnjivu poruku. Mobitel joj se počeo rušiti. Morala ga je vratiti na fabričk postavke pa je izgubila – doslovno – sve podatke. Ispričala je za portal Srednja.hr kako se to dogodilo.

Ovih dana brojnim je građanima stigla SMS poruka kako imaju neotvoreno glasovnu poštu koju mogu pregledati na poveznici. HAKOM je objavio upozorenje kako takvu poveznicu nipošto ne biste trebali otvarati jer postoji mogućnost da se radi o zlonamjernom softveru koji briše i uništava podatke korisnika.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Da su u pravu pokazuje slučaj Monike Bončine, studentice Fakulteta političkih znanosti koja je, nažalost, nehotice kliknula na link i ta joj je poruka zagorčala dan.

Sve se počelo rušiti

– Otvorila sam poruku isključivo iz razloga jer sam pola sata ranije razgovarala s prijateljem. Ispraznila mi se baterija usred razgovora, a kada sam mobitel ponovno upalila pojavila se i taj nesretni SMS sa sadržajem “imate novu govornu poštu”. Mislila sam da mi je frend snimio voicemail pa sam kliknula na link u poruci, prepričava nam nesretnu situaciju Monika.

Link ju je, kaže nam, odveo na nekakvu čudnu stranicu koju je odmah zatvorila. Nakon sat vremena na mobitelu su joj se pojavile dvije sumnjive aplikacije, koje se nisu mogle niti prisilno zaustaviti, niti deinstalirati.

Mobitel se počeo pregrijavati pa je pokušala na brzinu fotke prebaciti u oblak, ali nije uspjela jer je konstantno izbacivalo. Shvatila je da je ‘vrag odnio šalu’ pa se odjavila sa svih društvenih mreža, studomata i profila na stranici Studentskog centra, ugasila internet i krenula prebaciti slike na laptop. Međutim, odmah joj se, prepričava nam, pojavilo upozorenje Microsofta da je uređaj teško oštećen i da nije sigurno priključivati ga.

‘Ili o zid, ili vraćaj na tvorničke’

– Onda je bilo, ili ga baci o zid, ili ga vraćaj na tvorničke, rekla nam je kroz smijeh,

S obzirom da većinu fotki izrađuje i čuva u albumima, fotke nisu toliki problem. Sve kontakte koje ima prepisuje u malu svesku. To što je “malo oldschool” u ovom se slučaju, eto, pokazalo odličnim

– Najviše mi je žao video materijala s preko 500 snimki dokumentiranog toka pomoći nakon potresa, rušenja Petrinje itd, ali barem sam naučila lekciju za sljedeći put, priznala nam je.

Zaprimili smo veći broj prijava za primanje govorne pošte sadržaja sličnog u slici ispod.
Brojevi s kojeg zlonamjerni…

Objavljuje HAKOMSrijeda, 7. srpnja 2021.