Studenti napravili automobil sa specijalnim filterom koji “zarobljava” CO2 dok se vozilo kreće

Ovaj automobil je dosad najbliži emisiji koja je ravna nuli, a to znači da se za proizvodnju i kretanje automobila koriste nove tehnologije s ciljem smanjenja utjecaja na planetu.


Foto: Youtube

Iako su električni automobili mnogo ekološki prihvatljiviji od konvencionalnih, nijedan automobil zapravo nije ‘slobodan’ od emisije, posebno kada se kao faktor uzme njegova proizvodnja. Međutim, tim studenata iz Holandije pokušava doći što bliže tom cilju.

Advertisements

Riječ je o studentima s Tehnološkog univerziteta u Eindhovenu, koji su razvili ZEM, odnosno Zero Emissions Vehicle. Ovaj automobil je dosad najbliži emisiji koja je ravna nuli, a to znači da se za proizvodnju i kretanje automobila koriste nove tehnologije s ciljem smanjenja utjecaja na planetu, prenosi Hayat.ba.

Ovaj automobil je razvijen kako bi se maksimalno smanjila emicija CO2 tokom faze proizvodnje, faze korištenja i faze završetka životnog vijeka, rekao je Jens Lahaije, član tima s pomenutog univerziteta.

Foto: Youtube

Advertisements

U proizvodnji automobila je korištena reciklirana plastika koja je oblikovana po potrebi pomoću 3D printera. To uključuje šasiju i panele karoserije te osigurava da zahvaljujući korištenju recikliranih materijala praktično nema otpada.

Međutim, posebnu pažnji privlači jedan dio automobila, a to je specijalni filter koji “zarobljava” CO2 dok se vozilo kreće. Tim tvrdi da automobil može prikupiti do 2 kg CO2 na svakih 20.000 kilometara. Studenti priznaju da to nije ogromna količina CO2, jer bi bilo potrebno deset ovakvih automobila da obave posao jednog drveta. Ipak, ako bi se filter koristio masovno, utjecaj bi bio značajan. Sada tim studenata želi patentirati svoj filter.

Ovi filteri bi se u budućnosti mogli lako “prazniti” na stanicama za punjenje baterija električnih automobila. Zasad se filter puni veoma brzo te se mora prazniti svakih 320 kilometara, no tim traži pomoć automobilske industrije kako bi pomogla u ostvarenju cilja.