Studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu predstavljaju BiH na Svjetskom kupu harmonike u Minhenu

Akademija ovih dana obilježava 27 godina postojanja i rada. Njeni studenti i profesori ostvarili su brojne nagrade i priznanja.


Foto: BHRT
Foto: BHRT

Studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na 74. Svjetskom kupu harmonike koji će biti održan u oktobru u Minhenu.

Na takmičenju Dani harmonike 2021., održanom u Ugljeviku, u saradnji sa Svjetskom konfederacijom akordeonista, izabrani su predstavnici Bosne i Hercegovine za Svjetski kup, koji će se održati u Minhenu od 13.-17. oktobra ove godine. Žiri je odabrao da Bosnu i Hercegovinu predstavljaju studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu: Radovan Ivanović u juniorskoj i Vehbija Hodžić u seniorskoj konkurenciji, piše BHRT.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Mnogo imponuje ovo sve, i čestitke dragih kolega i cijenjenih profesora, komentari žirija, rekao je Vehbija Hodžić, student Muzičke akademije UIS.

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu ovih dana obilježava Dan akademije i 27 godina postojanja i rada. Ugled postignut zahvaljujući izuzetnim rezultatima i radu, omogućio je da Muzička akademija bude organizator značajnih internacionalnih skupova i takmičenja. Među njima je i Akordeon Art, jedan od značajnijih evropskih festivala za soliste na harmonici u oblasti akademske muzike.

Ne postoje druge riječi koje mogu reći osim da je to za mene posebna čast, što sam dio cjelokupnog tima oko organizacije, bilo kog kulturnog događaja, ne samo Dana Muzičke akademije Univerziteta i Akordeon arta”, kazao je Marko Stojanović, viši asistent Muzičke akademije UIS.

Povodom Dana muzičke akademije i krsne slave imali smo priliku slušati godišnji koncert muzičke akademije. Ove godine to je zaista jedna posebna prilika, jer prvi put imamo priliku čuti cjelovečernji koncert Gudačkog orkestra i hora Muzičke akademije”, istakla je Maja Žuža, dekan Muzičke akademije UIS.

Nakon dugo vremena zbog pandemije, Svečani koncert održan je pred publikom. Posebnu vrijednost koncert je imao i jer je prvi put izvedena Glorija Antonija Vivaldija, čija 280. godišnjica smrti se upravo ove godine obilježava u cijelom svijetu.