Studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli ogorčeni na odluke Kriznog štaba TK, UNTZ-a i SPUT-a

"Na osnovu kojih kriterija je dopušteno održavanje ispita, a zabranjena nastava uživo", pitaju se studenti.


med f

Redakciji portala Crna Hronika javili su se studenti medicine u Tuzli, sa otvorenim pismom kojeg prenosimo u nastavku:

Pišem Vam u nadi da možete pomoći mojim kolegama i meni koristeći svoje profesionalne sposobnosti i kontakte. Naime, student sam Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i poprilično sam uznemiren i razočaran trenutnom situacijom na istom, ali i na čitavom Univerzitetu. Najnovijom odlukom Kriznog štaba TK je obustavljena nastava uživo do 12.04., što se poklopilo sa održavanjem aprilskog ispitnog roka (koji bi trebao početi 05.04.). Tek je 01.04. službeno potvrđeno da će aprilski ispitni rok biti organizovan.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

S obzirom na izuzetno pogoršanu epidemiološku situaciju u zadnjem periodu i najavu lockdowna, volio bih postaviti par pitanja, a pošto to ne mogu sam, trebam Vašu pomoć da se moj glas čuje!

Na osnovu kojih kriterija je dopušteno održavanje ispita, a zabranjena nastava uživo?

Da li je Krizni štab TK, UNTZ i SPUT upoznat sa činjenicom da su ispiti mnogo masovniji u odnosu na vježbe, a grupe studenata koji prisustvuju ispitu raznolike odnosno s različitih godina i iz različitih grupa, za razliku od vježbi gdje je uvijek ista grupa od 15 studenata?

Da li su predstavnici SPUT-a svjesni kakvu štetu čine svim studentima UNTZ-a svojim polupismenim dopisima i borbenim pokličima kojima pokušavaju prikriti svoj dugogodišnji nerad koji je posebno došao do izražaja u toku pandemije?

Da li su nadležene institucije svjesne činjenice da većina studenata ne dijeli stav SPUT-a i smatra ga apsurdnim, te da članovi istog rade po vlastitom nahođenju bez anketiranja stava svih ostalih studenata?

Zbog čega se pristalo na održavanje aprilskog roka u ranije utvrđenom terminu kada je epidemiološka situacija izuzetno teška, te zašto isti nije prolongiran?

Da li je uzeto u obzir da veliki broj studenata zbog pogoršane financijske i epidemiološke situacije nije u mogućnosti živjeti u Tuzli, te su primorani u jeku pandemije višečasovno putovati kako bi stigli na ispit za koji se do zadnjeg trenutka nije znalo hoće li biti održan? (Kao primjer uzmite kolege iz Bihaća i okoline, kojima treba i do 12 sati da stignu do Tuzle.)

Samo ću još navesti sljedeće:

Anketa koja je provedena na MEDF je pokazala da velika većina studenata smatra da ako je Krizni štab TK utvrdio da je epidemiološka situacija dovoljno alarmantna da se ukine nastava, ne vide razlog zašto bi se održavali ispiti prije isteka novih mjera? Moram napomenuti i to da studenti MEDF sigurno ne mogu spremiti bilo koji ispit za nekih 7 dana koliko još traju izrečene mjere, tako da odmah odgovorim na pitanje o potencijalno pogrešnim motivima za ovakav stav. Od početka pandemije, studente medicine se sputava pri praktičnoj nastavi, najviše zbog zaštite zdravlja pacijenata u zdravstvenim ustanovama (što je u doba pandemije normalno, ali nesretno organizovano isključivo na štetu studenata). Ne razumijem zašto se sada ne misli na zdravlje studenata i profesora, te drugog nastavnog i nenastavnog osoblja.

Ne smijem iznositi podatke za druge fakultete jer nisam student na istim, ali kontaktirajući s kolegama sa drugih fakulteta Univerziteta u Tuzli, prateći njihove stavove i komentare na društvenim mrežama, stičem dojam da se većina kolega slaže s našim stavovima. U svakom slučaju bih volio da se i oni izjasne.

Hvala Vam na izdvojenom vremenu za čitanje i nadam se da ćete nam izaći u susret i postaviti ova pitanja u naše ime.

SPUT: Dosta nam je više ponižavanja i afera, kafići rade, a univerzitet ide u lockdown?

Koliko su njihova prava ugrožena kazuje i činjenica da su, uprkos brojnim pritiscima na nadležne, nakon godinu dana od početka pandemije još uvijek bez adekvatne nastave.