Studentska asocijacija Farmaceutskog fakulteta UNSA: I farmaceuti su zdravstveni radnici!

"Zamislite situacije da se apoteke zatvore na sedam dana ili da farmaceutske kompanije prestanu proizvoditi lijekove. Čitav lanac je zaustavljen. Možete li zamisliti šta se tada dešava?"


Predstavnici Studentske asocijacije Farmaceutskog fakulteta (SAFF) Univerziteta u Sarajevu na svojoj FB stranici uputili su otvoreno pismo kojim su se željeli obratiti i javnosti i ukazati na probleme sa kojima se susreću.

Advertisements

Otvoreno pismo SAFF-a prenosimo vam u cjelosti:

 – Obraćamo se javnosti kao budući zdravstveni radnici – budući farmaceuti!

Osjećamo potrebu da stanemo u zaštitu našeg budućeg poziva i profesije, te da svojim nepristajanjem onemogućimo ponavljanje izjava u kojima se tvrdi da „farmaceuti nisu zdravstveni radnici“.

U brojnim statusima koje su uputili farmaceuti, objašnjene su zakonske regulative koje jasno definišu prirodu našeg posla, pa čvrsto vjerujemo da su one već prilično jasne i nećemo ih ponavljati. Nećemo govoriti ni o samim počecima farmacije, njene uloge u svakodnevnom životu pojedinca i zajednice kroz historiju. Umjesto toga, hajde da se osvrnemo na trenutnu situaciju i ulogu farmaceuta u njoj.

Advertisements

Od samog početka pandemije pa do danas, prvu liniju odbrane čine upravo farmaceuti. Na osnovu čega to tvrdimo? Apoteka kao zdravstvena ustanova i farmaceuti zaposleni u istoj, za pacijente su bili najdostupniji zdravstveni radnici od kojih su mogli potražiti pomoć. U apoteke je mogao i može ulaziti svako – tu nema trijažnih punktova, nema testova kao prije ulaska u ambulantu, tu nije potrebna potvrda da li je neko zaražen ili nije, tu nema dugih čekanja, zvanja telefonom i dogovaranja sastanaka. Svaki pacijent je bio slobodan da posjeti svoju apoteku i zatraži svaku vrstu pomoći koju farmaceut može da mu pruži. Pristupačnost, profesionalnost, povjerenje i ljubaznost usprkos svakodnevnom izlaganju stotinama pacijenata, usprkos stavljanju na rizik svog zdravlja i života kao i zdravlja čitave svoje porodice su karakteristike farmaceuta koje opisuju doba pandemije.

Zatvorimo sada oči i pokušajmo zamisliti sljedeću situaciju: Apoteke su zatvorene na sedam dana. Sve apoteke…zatvorene! Apstraktno? Hajde da nastavimo. Obustavljena je nabavka i dostava lijekova apotekama i zaliha nema. Idemo još dalje. Farmaceutske kompanije prestaju proizvoditi lijekove. Čitav lanac je zaustavljen. Možete li zamisliti šta se tada dešava? Kuda pacijenti idu nakon što im se postavi dijagnoza? Ko će sada proizvesti vakcine i da li će ostali zdravstveni radnici moći liječiti pacijente?

Da li nakon ove mentalne vježbe shvatamo da je farmaceut prva i posljednja karika u lancu koji se naziva skrb za pacijenta, a da su u sredini lanca ostali zdravstveni radnici? Da li shvatamo kolika šteta se nanosi zdravstvenom sistemu kada u doba pandemije ne štitimo, pa onda i ponižavamo i izazivamo revolt jednoj od najvažnijih stubova tog sistema?

Mi shvatamo (!) i kao studenti osjećamo potrebu da čvrsto stanemo iza našeg znanja i obrazovanja, iza naših kolega koji se svakog dana žrtvuju jer smo svjesni šta njihova žrtva za sve nas znači i da ćemo sutra biti na njihovom mjestu. Shodno navedenom:

  • Očekujemo javno povlačenje izjave koja obezvređuje sav teret koji su farmaceuti podnijeli u toku pandemije!
  • Očekujemo da farmaceuti budu prioritetna grupa za vakcinisanje!
  • Očekujemo da komore i druga udruženja farmaceuta poduzmu korake koji su potrebni da bi našu struku zaštitili, jer će nas drugi cijeniti onoliko koliko budemo cijenili sami sebe!