Studenti medicinske grupacije UNSA: Šesta sedmica je u toku, a studenti bez nastave i konkretnih rješenja

"Strpljivo smo čekali, ali su od svega ostala samo pusta obećanja!," naveli su studenti sa UNSA.


Borba za studentska prava na Univerzitetu u Sarajevu još uvijek traje. Riječ je o studentima medicinske grupacije: Farmaceutski fakultet, Medicinski fakultet i Fakultet zdravstvenih studija koji tvrde da im nastava čak 24 dana nakon početka akdemske 2020/2021. godine nije uspostavljena.

Advertisements

Studenti su održali i trodnevne proteste, ali konkretnog rješenja još uvijek nema kada je nastava na ovim fakultetima u pitanju. Na našem portalu  smo i ranije pisali o njihovim problemima te izjavama koje su pisali na svojoj Facebook. stranici Borba za studentska prava 2020.

Studenti medicinske grupacije UNSA: Nama je jedino preostalo da se sa fakulteta ispišemo

Advertisements

 – Dan 24. – studenti bez nastave, rješenja još uvijek nema! Šesta sedmica je u toku, obećanja je bilo mnogo – ispunjeno nije nijedno! Kvalitetno obrazovanje je osnova za zdravu budućnost svakog društva. Napredak i prosperitet naše države postaje upitan u trenucima u kojima studenti nemaju nastave, i u kojima studenti sa prosjekom od 8 i više moraju da plaćaju ogromne sume novca za nastavak svog obrazovanja. Vjerovali smo da će nadležnim institucijama značiti nešto glas ogromnog broja studenata i da će ih činjenica da smo primorani da svoja prava tražimo držeći svoje parole ispod njihovih prozora potaknuti da naše probleme riješe, međutim to se nije desilo! Strpljivo smo čekali, ali su od svega ostala samo pusta obećanja!  Ukoliko se naši problemi ne riješe do sutra, svoju borbu ćemo nastaviti na druge legalne i legitimne načine koji su nam dostupni. A danas nastavimo sa stihovima: “Ostajte ovdje… “, napisali su studenti na spomenutoj Facebook stranici.

Skoro je kraj mjeseca novembra, što znači da bi trebalo da se bliži vrijeme prvih parcijalnih ispita, ali kako održati ispite kada, kako tvrde studenti ovih fakulteta, nastava još uvijek nije realizirana.

Počinje nastava za studente medicinske grupacije Univerziteta u Sarajevu u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“

Međutim, jedna pozitivna vijest za studente medicinske grupacije jeste da je postignut dogovor za praktičnu nastavu u Općoj bolnici “Prim. dr .Abdulah Nakaš”. Kada će se i na koji način krenuti sa održavanjem ovog tipa nastave, te da li će se usvojiti svi zahtjevi zbog kojih studenti održali proteste, ostaje nam da vidimo u narednom periodu.