“Studenti kao profesionalci”: Odbrana marketing planova na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Mostaru

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru u četvrtak, 04.06.2015. godine, pod pokroviteljstvom BH Telecoma, počela je dvodnevna manifestacija takmičenja studenata u odbrani marketing projekata.


unmo ekonomski fakultet marketing planovi 2015

Naime, pomenuto takmičenje se održava svake godine u sklopu predmeta Marketing pod vodstvom prodekana Ekonomskog fakulteta, ujedno i profesora na predmetu „Marketing“ doc. dr Veldina Ovčine. Studenti samostalno kroz cijeli semestar istražuju i prikupljaju podatke za dodijeljena preduzeća, tako da će u ova dva dana sve proteći u znaku marketinga!

Na samom početku manifestacije prisutnima su se obratili gospodin Nebojša Bosnić ispred Ministarstva privrede HNK, pomoćnica ministra za visoko obrazovanje gospođa Angela Petrović, gospodin Zdravko Čerović ispred federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, ispred gostujućih predavača gospodin Reuf Herić, te ispred preduzeća učesnika u realizaciji projekta, gospođa Elmedina Hodžić. Cijenjenom auditoriju ispred studenata koji participiraju u takmičenju obratila se studentica II godine Ela Meškić.

Cilj izrade marketing planova je praktično primijeniti ranije stečena znanja, te na bazi istraživanja u realnom smislu prikazati rad kompanija za koje su timovi radili. Pruživši im temeljne informacije čelni ljudi kompanija za koje su studenti i izrađivali svoje planove su došli da iste podrže što je u još većoj mjeri podiglo samopouzdanje timova da se istaknu i budu najbolji. Prodekani doc. dr. Veldin Ovčina i doc. dr. Aida Brkan-Vejzović su na samom početku uručili i zahvalnice svim generalnim i marketing menadžerima ovogodišnjih preduzeća učesnika, te je nakon toga uslijedila i mala pauza uz ručak svih prisutnih.

unmo ekonomski fakultet marketing planovi 2015 2

Neophodno je spomenuti da su takmičenje posjetile i sve bitnije ličnosti koje djeluju u sklopu društvenog života grada Mostara, navode organizatori. Privrednici, ministri, profesori su samo od nekih koji su uveličali dane realiziranja ovog takmičenja. Svakako su i brojni mediji uspjeli zauzeti svoje mjesto kako bi zabilježili neke od bitnih dijelova te ih prezentovali široj javnosti kao nešto što svakako vrijedi prikazati obzirom na brojne prednosti propagiranja uspješnosti mladih ljudi. Pomalo iscrpno ali svakako korisno i vrijedno truda iskustvo studenata, s obzirom na činjenicu da su isti već prvog dana zablistali i opravdali renome Fakulteta kao profesionalne institucije u svakom smislu.

Proglašenje pobjednika uslijedit će po okončanju manifestacije.

Svi timovi su svojim prikazanim vještinama bez imalo sumnje najavili ulazak u bolju budućnost potvrdivši izreku da na mladima svijet ostaje, navodi se na kraju saopštenja organizatora.

(STUDOMAT.ba)