Studenti iz Mostara na prigodan način obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Članovi Kluba objašnjavali su prolaznicima preko simulacijskih naočala kako zapravo vide osobe s različitim oštećenjima vida, te preko videa virtualne stvarnosti kako autistične osobe funkcionišu i doživljavaju okolinu.


Kser ego 2022
Foto: Bljesak.info

Klub studenata edukacijske rehabilitacije ”ERGO” obilježio je Međunarodni dan osoba s invaliditetom tržnom centru Mepas Mall.

Učestvovali su članovi Kluba tako što su dijeljenjem letaka i kartica podizali svijest o osobama s invaliditetom prolaznicima te ih upućivali na kutak gdje su se nalazila pomagala s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu, prenosi Bljesak.info.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Na letcima se mogao pronaći jedan jako zanimljiv strip koji je nacrtao naš kolega te preko njega objasnio značaj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i jednakosti svih ljudi u društvu. Uz letke na karticama su se nalazili različiti citati koji su bili jako zanimljivi i motivirajući. Studenti su razgovarali s posjetiteljima i odgovarali na sva postavljena pitanja, dodaje se.

– Na našem pultu mogla su se pronaći pomagala kao što je pribor za pisanje slijepih osoba te Brailleova abeceda, bijeli štap, PECS komunikacijski sustav. Članovi Kluba objašnjavali su prolaznicima preko simulacijskih naočala kako zapravo vide osobe s različitim oštećenjima vida, te preko videa virtualne stvarnosti kako autistične osobe funkcionišu i doživljavaju okolinu. Također na pultu smo objasnili što je zapravo iskustvena kutija sa različitim senzoričkim podražajima. Na kraju smo bili zahvalni posjetiteljima koji su htjeli saznati ko su osobe s invaliditetom te koja pomagala koriste. Nadamo se da se vidimo i iduće godine kako bi zajedno podizali svijest o osobama s invaliditetom i postigli jednakost u ostvarivanju ljudskih prava u društvu, kažu iz ovog udruženja.