Studenti iz BiH u Berlinu sakupljaju pomoć za stanovnike poplavljenih područja u našoj zemlji [FOTO&VIDEO]

Povodom trenutnog stanja u našoj zemlji grupa studenata iz BiH koji trenutno studiraju u Berlinu odlučili su napraviti trodnevnu akciju prikupljanja potrepština za stanovnike područja pogođenih poplavama.


prikupljanje humanitarne pomoci studenti berlin 2014

Povodom trenutnog stanja u našoj zemlji grupa studenata iz BiH koji trenutno studiraju u Berlinu odlučili su napraviti trodnevnu akciju prikupljanja potrepština za stanovnike područja pogođenih poplavama.

Prikupljanje je počelo u ponedjeljak, 19. maja u 16 sati. Nakon prvobitno određene lokacije za prikupljanje pomoći u kvartu Schöneberg, zbog velikog odaziva Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Berlinu, mjesto prikupljanja potrepština je premješteno u južni berlinski kvart Tempelhof, u veću salu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Pozivu za pomoć su se odazvali brojni Bosanci i Hercegovci koji žive, rade ili studiraju u njemačkoj prijestolnici, te koji su na taj način željeli ublažiti tragediju koja je pogodila stotine hiljada Bosanaca i Hercegovaca pogođenih poplavama i klizištima.

Posebno vrijedi napomenuti velik odaziv stipendista Erasmus Mundus programa iz BiH koji studiraju na Freie univerzitetu u Berlinu, te koji su dio svojih stipendija iskoristili za pomoć onima kojima je najpotrebnije. Studenti iz BiH su direktno uključeni u organizaciju ovog prikupljanja pomoći u Berlinu. Njima su se pridružili i njihove kolege studenti iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, te Kosova, koji su se na taj način solidarisali sa stanovništvom pogođenih područja u BiH.

Tokom prvog dana prikupljanja pomoći, sakupljeno je više tona hrane, vode, odjeće i obuće, kao i higijenskih potrepština, te dezinfekcijskih sredstava. Pored toga, prikupljena je i određena količina novca kojom će biti finansiran transport šleperima do odredišta u BiH.

Vrijedni volonteri, mahom studenti, su od 16 sati, pa sve do ponoći pakovali, sortirali i evidentirali pristigle artikle koji će za nekoliko dana biti isporučeni u BiH. Transport i distribucija prikupljenih dobara se vrši u saradnji sa organizacijom Pomozi.ba iz BiH.

U međuvremenu, dok akcija prikupljanja pomoći traje, u Berlinu će biti organizovana humanitarna fudbalska utakmica za pomoć ugroženom stanovništvu u BiH, kao i jedna pozorišna predstava. Na pozorišnim daskama će se naći njemačko-bosanski glumački ansambl, dok će na drugom podijumu – onom muzičkom biti organizovan humanitarni koncert “Folk the Flood” za pomoć BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

U petak, 23. maja za BiH, Srbiju i Hrvatsku će svirati muzičari iz Njemačke, Engleske, SAD-a, Estonije i BiH, a dio prihoda od ulaznica i artikli koji budu prikupljeni na koncertu će biti isporučen u BiH zajedno sa kamionima koji će dovući artikle prikupljene od strane bh. dijaspore. Planiran odlazak kamiona iz Berlina je zakazan za ponedjeljak, 26. maja. Sama akcija prikupljanja pomoću završava u ponoć 21. maja.

Inicijator ove akcije prikupljanja pomoći za BiH je Jasko Drnda, Bosanac sa berlinskom adresom stanovanja. Njemu su se pridružili stipendisti Erasmus Mundus programa na Freie univerziteta u Berlinu, kao i dvije studentice Univerziteta u Sarajevu koje su u Berlinu učestvovale u akciji prikupljanja pomoći, te koje će koordinisati podjelu pomoći u BiH. Radi se o Maglajlijki Aidi Botonjić, studentici Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, te Sarajki Nini Zubović, studentici Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Njih dvije u utorak, 20. maja iz Berlina putuju nazad za BiH.

– Napominjem da prikupljanje pomoći u Berlinu vrši i Islamski kulturni centar Bošnjaka (IKB) u saradnji sa Merhametom. IKB će svoju prikupljenu pomoć za Bosnu i Hercegovinu poslati za 14 dana. Za kraj bih želio apelovati na sve ljude dobre volje koji žive u Berlinu i njegovoj okolini, da dolaskom na adresu Ullsteinstr. 73, 12109 Berlin Tempelhof daju svoj doprinos u hrani, vodi, odjeći, obući ili novcu, te da na taj način po ko zna koji put pomognu stanovnike svoje domovine koja je pogođena najtežim poplavama u posljednjih 120 godina. Također pozivam studente u BiH da se što prije, ukoliko do sada nisu, odazovu radnim akcijama i akcijama prikupljanja pomoći koje organizuju studentske asocijacije u cijeloj Bosni i Hercegovini. Kolegice i kolege, pokažimo duh solidarnosti i samoinicijativnosti koji studentsku populaciju svijeta krasi stoljećima, navodi Samir Beharić, student druge godine Žurnalistike na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, te trenutni stipendista Erasmus Mundus programa na Freie Univerzitetu u Berlinu, koji je i jedan od organizatora navedene akcije.

(STUDOMAT.ba)