Studenti pokušali pogoditi gradove sa fotografije.

Ulazak Hrvatske u schengensko područje znači da više neće biti kontrola na granicama sa susjednim državama članicama Europske unije. Stoga srednja.hr je odlučila provjeriti kako se prolaznici snalaze s prepoznavanjem nekih od poznatijih europskih metropola prema kojima ćemo uskoro imati olakšanu slobodu kretanja. Biste li ih vi prepoznali sve?

Vjerojatno znate da kao građanin Europske unije imate pravo na slobodu kretanja. To znači da možete putovati, živjeti i raditi u drugim državama članicama. Od ulaska Hrvatske u schengensko područje njeni stanovnici će to pravo koristiti još lakše, jer će granice sa zemljama članicama prelaziti bez granične kontrole.

Od 1. januara 2023., bez kontrole će se prolaziti kopnene i pomorske granice, a od 26. marta ukidaju se i granične kontrole u zračnim lukama za putovanja prema članicama Europske unije. Za putovanje će biti dovoljna lična karta uz pridržavanje propisa za putovanja pojedinih članica.

Osim olakšavanjem prolaska, Europska unija mobilnost među građanima potiče i na druge načine. Mlade osobe, na primjer, imaju pravo na besplatne propusnice za putovanje Europom u sklopu DiscoverEU programa. Prijaviti se mogu 18-ogodišnjaci, a na taj je način prošle godine besplatno putovalo više od 35 hiljada osoba.

Prolaznici su pokušali da prepoznaju europske gradove

Povodom ulaska Hrvatske u schengensko područje, srednja.hr je ispitala prolaznike o njihovom poznavanju europskih metropola. Pokazali su im fotografije izabranih gradova, a njihov je zadatak bio prepoznati o kojem je gradu riječ.

Neke je njemački grad podsjetio na Zagreb, druge na Pariz, a mnogima je problem zadao europski grad čija arhitektura podsjeća na rusku. Dio njihovih sugovornika je, smetnuvši s uma da tražimo mjesta u Europskoj uniji, u europskim gradovima vidjelo New York, Dubai ili Egipat. Kako su se snašli, ali i možete li vi bolje, provjerite u videu ispod.

@srednja_hr

Kako biste vi prošli na našem testu? Koje sve novosti nas čekaju od 1.1.2023. što se tiče putovanja i što to znači za nas, pronađite na linku u opisu profila! 👆 #putovanja #europa #europskaunija #europskiparlament #eu #discovereu #geografija #gradovi #kviz #srednjahr [PROMO]

♬ original sound – srednja_hr