Pomoću ovog trika pažljivo ćete pratiti predavanja i pisati bilješke

Studentica podijelila trik kako da zapišete sve što profesor kaže na predavanju.


taking notes
Foto: Envato

Postoje dvije vrste studenata: oni koji zapisuju bilješke i oni koji nemaju čak ni svesku i hemijsku tokom predavanja. Ovi prvi često se muče da bi stigli da zapišu sve što profesor govori ili piše, a kao što znamo, bez bilješki često na fakultetu ne bismo mogli preživeti. Tim mukama je svojom genijalnom idejom na kraj stala jedna studentkinja.

Zapisivanje tokom predavanja može biti stresno, naročito ako profesora ne interesuje da li će studenti stići da zapišu sve ono što on predaje. Pa ipak, tu je genijalna ideja zapisivanja bilješki tako da svi sve “pohvataju”, pa čak i naznače dijelove koje nisu najbolje shvatili, dodaju komentare i svašta drugo.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ideju je na društvenim mrežama opisala studentica Stephanie McKellop, a ona će pomoći svakom studentu da pohvata i zapiše što više. Ideja nije originalno njena, ali ju je prenijela svima jer su njene kolege sa faksa to počele da praktikuju.

Naime, oni svi hvataju bilješke u jedan Google zajednički dokument (Google Docs), a kako zapisuju, tako u bilješkama različitim bojama označavaju mjesta na kojima nešto nisu shvatili, misle da su pogrešno razumjeli itd.

Ovo je odličan način vođenja bilješki koji vam omogućava da vam druge kolege odmah pomognu svojim komentarom ili odgovorom na svaku vašu nedoumicu u vezi onoga šta ustvari treba pisati i šta je profesor time htio reći.

Na kraju semestra, kada se polažu ispiti, svi studenti imaju jedan ogroman dokument iz kojeg mogu da uče, a u kojem su sva pitanja, ali i odgovori na ono što nije do kraja jasno. Na taj se način dodatnim iščitavanjem literature ili odlaskom na konsultacije kod profeosra ta mesta mogu dopuniti, prenosi studentskizivot.com.

Ovakav način bilježenja važnih lekcija s predavanja nije uopšte loš, već je vrlo koristan pa se pitamo, kako se toga neko ranije nije sjetio?