Bez obzira na to bili kolokviji uspješni ili ne, svaki student ima svoj način proslave kraja ovog napornog perioda.

Vrijeme kolokvija lagano dolazi kraju. Najveće olakšanje studenti će osjetiti tek kada dođu praznici jer nekima kolokviji traju i tokom decembra. Studenti na različite načine slave završetak kolokvija ili ispitnih rokova.

Nekima je to razlog za shopping, dok drugi ipak odluče ne raditi ništa i samim time se napokon opustiti.

Upravo zbog toga portal MojFaks upitao je studente, sadašnje i bivše, na koji način su oni slavili nakon napisanog zadnjeg kolokvija ili ispita. Dosta studenata svoj adrenalin i stres nakon kolokvija oslobađa upravo na kafi.

Iskreno, ne radim ništa posebno. Odem na kafu s drugaricama na par sati i onda najčešće odem kući spavati da se resetiram, rekla je studentica.

“Dvije kratke”

Osim nje, i bivša studentica Petra radi isto, a Theressa se ipak odlučuje na malo „jači“ potez u odnosu na običnu kafu.

– Odem u prvu kafanu i naručim dvije kratke, istaknula je sa smiješkom.

Ali, većina ispitanih ipak se odlučuje za spavanje. Ta aktivnost glavni je i neizostavan dio nakon završenih kolokvija i ispita jer se studenti resetiraju za novu „rundu“ koja ih uskoro čeka, prenosi

Spavanje nakon kolokvija je pod obavezno

– Kad imam zadnji kolokvij, dođem kući, legnem u krevet i ne ustajem do pola 12 sljedećeg dana. To mi je neki ritual da nadoknadim sve one noći kad se nisam naspavala jer sam učila, istaknula je studentica Fakulteta političkih nauka u Zagrebu, a s time se slaže i Tena koja studira na istom fakultetu.

Živa ipak ima drugačiju metodu. Kako nam govori, sretna je tačno pune 3 minute, a nakon toga joj se život „vraća na staro”.

Odlazak na posao briše loša sjećanja

Slično je i kod Maristele koja, kako nam govori, nakon kolokvija ode direktno na posao i u tom trenutku već zaboravi da fakultet uopće i postoji.

Lucija i Iva ipak imaju drugačije načine proslave koje drugi studenti nisu naveli. Tako studentica novinarstva, Lucija, satima provodi ispred Netflixa dok maratonski gleda sve moguće serije, a Iva se počasti shoppingom.

Marea, studentica psihologije nema posebni način proslave, ali bi se definitivno složila s Ivinom metodom, odnosno kupovinom.

– Ono što je tačan odgovor i što bi trebalo je nagradit se, kupiti nešto, neko pozitivno potkrjepljenje – to bi trebalo, zaključila je.