Studenti dijele savjete: Može li se ispit spremiti za tri dana?

Studenti daju savjete o tome kako spremiti ispit za tri dana.


ucenje

Studentski život nije nimalo lagan, mnogi su izazovi s kojima se studenti svakodnevno susreću, ali vrlo često će ljudi kazati da je to ipak najljepši period u životu.

Advertisements

Podrazumijeva li studentski život maksimalnu posvećenosti učenju i rješavanju studijskih obaveza ili pak i cijeli paket doživljaja van fakulteta – izlaske, upoznavanje novog grada, novih lica, eksperimentisanje s vlastitim granicama kad su alkohol, neispavanost i stres u pitanju?

To zaista zavisi od osobe do osobe, ali neke stvari su zajedničke za sve studente. Jedan student je napisao iskrenu ispovijest o tome kako i dalje pokušava naći način da spremi ispit za tri dana Ispovesti.com.

 – I dalje pokušavam provaliti taktiku kako spremiti ispit za 3 dana…

U komentarima se otvorila rasprava.

 – Ne može se svaki ispit spremit za tri dana, bez obzira koliko dobro nečije pamćenje bilo, napisao je jedan od komentatora, a drugi je dodao:

Advertisements

 – Ja sam na prvoj godini isto spremao ispite sedmicama, ali onda kasnije definitivno možeš za 2-3 dana kad znaš šta se tačno očekuje, detaljno, svojim riječima ili ne, da li su dozvoljeni materijali itd.

Jednoj studentici pomogla je osoba od koje je najmanje očekivala:

 – Ja sam polozila jako težak ispit, učila sam 500 stranica za tačno tri dana. A evo i kako: došla nam je jedna starija žena u goste, a vrlo grlata, tako da mi je jako bilo teško koncentrisati. Otišla sam u sobu i naglasavala se sa njenim glasom, tako brzo sam se zainteresovala i brzo pamtila da sam samu sebe zacudila da sam za jedan dan prešla cijelu knjigu, drugi dan sam utvrdila gradivo, a treći dan sam super znala. Probaj, samo telefon u drugu sobu ostavi. Glupa je priča, ali istinita.

Moguće je

 – Ovisi o kojem predmetu je riječ. Ja sam neke spremala za jedan dan, a neke sam spremala mjesec dana. Ja bi ti savjetovala da pokušaš barem da naučiš koju lekciju pa koliko uspiješ, napisala je jedna studentica, a druga također smatra da priprema ispita za tri dana nije nemoguća:

 – Nije moguće. Moj savjet ti je da se maksimalno usredrediš da što više naučiš pa koliko stigneš- stigneš. Bez panike i nerealnih ambicija da pređeš cijelo gradivo jer nije moguće jednostavno. I na ispitu ideš na sreću pašta bude-bude. Srećno i ubuduće ti želim da redovno učiš.