Fotografija uzburkala društvene mreže: Budući studenti na prijemni došli s mamom i tatom

Trebaju li mladi prilikom upisa na fakultet biti samostalni ili im roditelji trebaju pružiti podršku?


studenti
Foto: Twitter

Vrijeme je upisa na fakultete. Nakon srednjoškolske svjedodžbe, dolazi stres polaganja državne mature, ali i prijemnog ispita koji se provodi na nekim fakultetima.

Advertisements

Upis željenog fakulteta najveće je postignuće u životu mlade osobe, do izazova stjecanja diplome koja će značajem i težinom nadmašiti činjenicu da ste postali brucoš.

Činjenica je da pri upisu smatramo da smo odrasle, odgovorne i zrele osobe, no je li tome zbilja tako? Ima li mjesta za roditeljsku podršku u tim trenucima prijave na fakultet ili se smatra da je to nešto što svaki brucoš mora napraviti samostalno i emancipirano?

Fotografija objavljena na Twitteru izazvala je polemiku među onima koji su je vidjeli. I dok neki u njoj ne vide ništa problematično, drugi pak smatraju da je ilustracija sve veće nesamostalnosti mladih i njihove ovisnosti o roditeljima koja nas, kako znamo, statistički svrstava na sam vrh europskih zemalja u kojima se mladi vrlo kasno odseljavaju i emancipiraju od roditelja, porodičnog doma i financijske podrške roditelja.

Mladi nisu krivi za svoju nesamostalnost?

Prizor ispred jednog fakulteta izazvao je pažnju šire javnosti, posebno one na društvenim mrežama. Kako piše autorica fotografije, radi se o prizoru ispred Medicinskog fakulteta u Nišu na kojemu se provodi prijemni ispit.

Cijeli događaj nije mogao proći bez mnoštva roditelja koji iščekuju dojmove svoje djece, nakon pisanja ispita.

 – Prijemni na Medicinskom fakultetu u Nišu. Mnogo roditelja čeka, drhti i lomi prste. Moju generaciju je bilo stid da ti i mana i tata dežuraju dok ti polažeš, ali, sve se promijenilo i ovo je pokazatelj da su mladi sada nesamostalni. Nisu oni krivi, stoji uz fotografiju objavljenu na Twitter profilu @konasnave555.

Fotografija, ali i mišljenje “tviterašice” koja ju je objavila izazvala je proturječne reakcije. I dok neki prizor gledaju s negodovanjem, drugi u njemu ne vide ništa problematično.

 – Mene su samo u prvom razredu doveli na upoznavanje sa učiteljicom, poslije sve sama”, “Za mnom je mama samo vodu bacala, prije 13 godina”, “‘98. sjeo na vlak i o'š'o za Bg. Kaki mama, tata i sl. I upis'o”, smatraju oni koji su ovakve velike životne događaje “odradili” samostalno, bez roditelja prisutnih na mjestu događanja.

Morali zabraniti ulaz roditeljima

Ima pak i onih koji u pretjeranoj brižnosti ne vide ništa dobro jer vrlo lako kulminira u neugodne situacije koje zahtijevaju radikalne mjere.

Advertisements

 – Kao neko ‘ko dežura na prijemnom za fakultet, samo da vam kažem da smo morali zaključati zgradu i zabraniti ulaz ‘brižnim roditeljima’, koji ne mogu shvatiti da ne polažu oni prijemni, već njihovo dijete, upozorava pak ova “tviterašica” i na tu stranu medalje.

No, više je onih koji smatraju da se ovdje radi o dobrim i brižnim roditeljima koji pružaju podršku svojoj djeci.

 – Ovisi kako ‘ko gleda, meni je drago da ne isključuju roditelje toliko jos uvijek i nije ih ‘blam’ mame i tate. Voljela bih da doživim jednog dana da i moje dijete od nas ne bude blam, smatra pak ova majka.

 – A ja baš mislim da je to dobro… ‘Ko ti je uvijek u životu podrška? Mama i tata… Mislim da je sjajno što su tu, pokazuju veću međusobnu povezanost, a ne da ih bude blam od roditelja, pridružuje se ovaj korisnik Twittera.

 – Da nije bio tata pored mene kada sam polagala prijemni za faks bilo bi mi još teže. Nije sramota priznati da ti trebaju roditelji u nekim situacijama i da nisi sa 19 ili 20 godina još uvijek samostalan, smatra pak ova komentatorica.

“Imat će 4 godine da vježbaju samostalnost”

Da pri upisu na fakultet još uvijek ne znaš što je samostalnost i kako će izgledati život daleko od roditelja i porodičnog gnijezda, smatra još onih koji su komentirali fotografiju.

 – Ljudi prvenstveno pružaju podršku svojoj djeci, veliki je to dan za cijelu porodicu. Također, ima dosta djece koja su iz drugih gradova i praktičnije je da ih roditelji dovezu. Imat će 4 godine da vježbaju samostalnost, slaže se još jedna pratiteljica.

 – Mene nisu vodili pa sam se od treme onesvijestila u podzemnom prolazu, neka djevojka zaustavila taksi i ubacila me. Naravno da sam išla sa svojim djetetom, a da joj to znači, stajala bih ispred faksa kad polaže ispite. Malo mi čak i žao što neće i to, jasna je ova majka, piše Mojfaks.

Radi li se o promjeni paradigme kvalitetnog roditeljstva, generacijskom jazu ili karakternim razlikama, moglo bi se raspravljati. Ono što je sigurno je da su studenti zasigurno, nakon polaganja prijemnog, s roditeljima podijelili prve utiske i nadanja o tome hoće li zadovoljiti na ovoj provjeri znanja ili ne.

Sretno polaganje prijemnih ispita svima kojima oni tek slijede!