Student otkrio kako do besplatne hrane: Završio u zatvoru jer je kolegama preprodavao piletinu

Glavni pokretač operacije je osuđen na 2 godine i 6 mjeseci zatvora, a četvorici kolega izrečena je zatvorska kazna između 15 mjeseci i dvije godine.


Fried chicken take away
Ilustracija: Envato

Skupina studenata iz istočne Jiangsu provincije u Kini osuđena je na više godina zatvora zbog prevare poznatog lanca brze prehrane Kentucky Fried Chicken (KFC).

Naime, kako piše nzherald.co.nz, studenti su iskoristili grešku (bug) u KFC aplikaciji pomoću koje su dobivali besplatne obroke, a od njih kasnije i profitirali te oštetili ovu multimilijunsku kompaniju za 25 hiljada dolara.

Iskoristio glitch, pokrenuo biznis

Student prezimena Xu pronašao je greške u KFC-ovoj mobilnoj aplikaciji i njihovom WeChat računu kroz koje je uspio dobaviti veliku količinu obroka i kupona bez da za njih plati. Od aprila 2018., Xu nije samo naručivao besplatne obroke i kupone za sebe, već ih je počeo prodavati kolegama s fakulteta kako bi zaradio. Uskoro je u svoju mrežu upleo i 4 prijatelja i naučio ih kako iskoristiti ovu grešku kako bi i sami mogli “poslovati”, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Xu je navodno izjavio kako je bio “presretan” nakon što je otkrio ovu grešku u alikaciji pa je krenuo u vlastiti biznis. U prvih šest mjeseci već je sam napravio finansijsku štetu u vrijednosti od 12,5 hiljada dolara. Njegovi su saučesnici napravili finansijsku štetu oko 1900 dolara i 12,5 hiljada dolara.

Svih pet studenata osuđeno je na zatvorsku kaznu.