Student mikrobiologije istražio koliko bakterija ima na proizvodima u supermarketima

Viralni video s TikToka kojeg je objavio student ima preko tri miliona pregleda.


student mikrob
Foto: TikTok

Pandemija je uvelike promijenila naše higijenske navike, ali i svjesnost o okruženju u kojem se nalazimo. Odlasci u supermarket tokom pandemije izgledali su kao prizori iz nekog distopijskog sci-fi filma, a čini se da se opsjednutost čistoćom nastavlja i u ovom postpandemijskom periodu.

Jeste li se ikada zapitali koliko puta dotaknete proizvode tokom kupovine i, što je još važnije – koliko su kontaminirani bakterijama? Jedan eksperiment s TikToka koji je napravio student mikrobiologije pokazao je šokantne rezultate, prenosi Index.hr.

U lovu na bakterije

Dilhan Perera student je mikrobiologije koji je u viralnom videu na TikToku odlučio doznati koliko tačno bakterija može izolovati s raznih proizvoda koji se nalaze na policama supermarketa.

Kako bi to učinio, štapićem je zagrabio po površini proizvoda te prikupljene mikrobe pohranio u medij koji se koristi za rast bakterija.

Vrativši se u svoj laboratorij, prikupljene uzorke inkubirao je na 48 sati pri temperaturi od 37 Celzijevih stepeni kako bi dobio savršen pregled kolonija koje će se razviti iz uzoraka, a rezultati su ga šokirali.

Koja je vrsta proizvoda najviše kontaminirana?

Zbog njihove izloženosti u prostoru supermarketa mladi je student započeo s jabukama, koje su sadržavale čak 32 bakterijske kolonije, što je dobar podsjetnik da temeljno operete kupljeno voće i povrće.

Zatim se uputio prema proizvodima koji se nalaze u frižideru i uzeo uzorak s ambalaže mlijeka – ondje je pronašao samo dvije kolonije.

@ta.dil

YOU WONT BELIEVE HOW MUCH I FOUND 😱 #microbiology #learnontiktok #letsseewhatgrew

♬ Mission Impossible (Main Theme) – Favorite Movie Songs

Nakon toga uputio se prema odjeljku s mesnim proizvodima koji su bili zapakovani i zaštićeni prozirnom folijom. Rezultat je bio nevjerojatan – na mesnim proizvodima nakupilo se preko 300 bakterijskih kolonija.

Uz to, čini se kako je uzorak sadržavao širok spektar bakterijskih vrsta – sasvim dovoljan razlog da se još jednom podsjetite na važnost pravilne termičke obrade mesa (i shvatite zašto Gordon Ramsay uvijek govori da neobrađeno i obrađeno meso ne smiju biti na istoj polici u frižideru).

Važnost higijene

Ovaj viralni video s TikToka ima preko tri miliona pregleda, a mladi student naglasio je kako je svojim eksperimentom htio povećati svjesnost o važnosti sigurnog rukovanja hranom, ali ne i prestrašiti ljude.

– Tek jedan posto bakterija može vas učiniti bolesnima. Ovim videom htio sam pokazati kako su bakterije svuda oko nas i ljudi moraju paziti na higijenu, pogotovo kad je riječ o hrani, izjavio je za BuzzFeed.