Student medicine ne želi ići iz BiH: Odbio posao u Americi i vratio se u rodni grad

Ovog ljeta odradio je praksu u Americi i dobio ponudu da po završetku studija počne raditi u jednoj američkoj klinici.


bojan
Foto: Avaz

Goran Stojanović iz Bratunca, student šeste godine Medicinskog fakulteta u Foči i korisnik stipendije američke fondacije „Jericho“, ovog ljeta odradio je praksu u Americi i dobio ponudu da po završetku studija počne raditi u jednoj američkoj klinici.

Prima stipendiju

Međutim, ovaj uspješni student je bez razmišljanja odbio ponudu jer ne namjerava napustiti svoj rodni Bratunac i BiH. Kaže da je prije tri godine počeo primati stipendiju „Jerciho“ fondacije te, od 117 kandidata iz cijelog svijeta, 17 korisnika ove stipendije je iz BiH.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Stipendija pokriva troškove školovanja, smještaj, džeparac, a tu je uključena i nabavka knjiga jednom godišnje, kao i neke druge studentske potrebe. Program stipendiranja je jednostavan i od studenata se traži da redovno polažu ispite, da dva puta godišnje budu učesnici određenih seminara, kao i da se međusobno druže, kazao je Stojanović, piše Avaz.

O trošku ove fondacije boravio je šest sedmica u gradu Grand Rapids, u državi Mičigen, gdje je radio u „Spectrum Health Butterworth“ klinici, na Odjelu hitne medicine.

– Praksa je trajala šest sedmica, radio sam četiri dana u sedmici, po osam sati. Odjel hitne medicine ima 90 kreveta i isto toliko soba za svakog pacijenta posebno, sa svom pratećom opremom koja je potrebna za prijem pacijenata. Tu sam radio s više pacijenata nego tokom pet godina fakulteta i stekao sjajno iskustvo, govori Stojanović.

Otvoren poziv

Kaže da je dobio poziv da, kada završi studij, dođe na tu kliniku i radi s njima, što, iz ove perspektive, nije opcija za njega.

– Svako bi poželio raditi u takvom okruženju. Ja, jednostavno, mislim da trebam ostati ovdje i pomoći svom narodu, državu i mjestu u kojem živim, smatra Stojanović.