Student idejni tvorac projekta: U BiH predstavljen prvi primjerak Kur'ana na Brajevom pismu

Prepiska Kur'ana u izvornom obliku na Brajevo pismo omogućit će učenje svete knjige slijepim i slabovidnim osobama u BiH.


quran on prayer mat
Foto: Envato

U Tuzli je prezentiran projekat ”Prepiska Kur'ana po tedžvidu na Brajevom pismu”. Riječ je o prvoj, jedinstvenoj prepisci islamske svete knjige na ovim prostorima sa izvornog arapskog jezika na Brajevo pismo.

Prepiska Kur'ana u izvornom obliku na Brajevo pismo omogućit će učenje svete knjige slijepim i slabovidnim osobama u Bosni i Hercegovini. Cilj ovog projekta je pružiti mogućnost i osnažiti osobe sa invaliditetom da koliko to mogu budu ravnopravni članovi društva a u skladu sa njihovim mogućnostima.

S obzirom da nam je poznato da u našoj zemlji postoji prepiska Kur'ana na Brajevom pismu na našem jeziku, stvorila se želja i entuzijazam da se omogući slijepim i slabovidnim osobama učenje Kur'ana po tedžvidu, kaže Aladin Kavgić, predsjednik Udruženja Reset.

Izradom prvog primjerka Kur'ana na izvornom arapskom jeziku stvoreni su preduslovi za veće tiraže, koji će u budućnosti biti besplatni i dostupni vjerskim, kulturnim i obrazovnim ustanovama u našoj zemlji, piše Radio Sarajevo.

 – Koordinator projekta je student treće godine Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, inače slijepa osoba, korisnik i stipendista naše organizacije i on je idejni tvorac ovog projekta, pojašnjava Kavgić.

To je nekako hajmo reći oduvijek moja želja da i ja mogu učiti Kur'an kao i osobe koje nemaju problema sa vidom ili bilo kakvim drugim čulom i slično, rekao je Salkan Delić, idejni tvorac prepiske Kur'ana na Brajevo pismo.

Na izradi prepiske Kur'ana sa arapskog jezika na Brajevo pismo, radilo je osam osoba i šest imama koji su potvrdili vjerodostojnost prepiske. Podršku projektu pružili su donatori i Udruženje za edukaciju, profesionalno osposobljavanje i socijalno osnaživanje osoba sa invaliditetom Tuzlanskog kantona.