Stan za studenta u Sloveniji – privatan stan ili dom?

Budući studenti se sve aktivnije interesuju za univerzitete u zemljama Evropske unije. Ali pored pitanja vezanih neposredno za upis, pojavljuje se i veoma važno pitanje vezano za svakodnevni život — gdje živjeti? Zbog toga obrazovne ustanove koje nude gotovo rješenje imaju neospornu prednost prilikom izbora univerziteta.


Kao dobar primjer pravilnog pristupa studentskim potrebama navešćemo Sloveniju. Ovdje se smještaj može naći kako u privatnim stanovima tako i u domovima (državnim i privatnim). Sve varijante imaju svoje osobenosti, zato student treba pažljivo da ih prouči i da izabere ono što njemu najviše odgovara.

Advertisements

Iznajmljivanje privatnog stana

Iznajmljivanje privatnih stanova ili soba je dosta rasprostranjena pojava. Stanove na duže vreme često iznajmljuje grupa od 3-4 studenta koji se međusobno poznaju i dele sve troškove na jednake delove. Naravno, može se iznajmiti i zaseban stan, ali važno je razumeti da iznajmljivanje stana u Sloveniji, iako varira u ceni, uopšte nije jeftino zadovoljstvo. Iznajmljivanje stana je za studente jedna od glavnih stavki među troškovima. Cene su najviše u prestonici (Ljubljana) i u primorju (Kopar, Izola). U susednim gradovima cene su prihvatljivije.

Velika prednost Slovenije je u tome što rastojanja između gradova nisu velika. Možete živeti u malom gradu, a putovati do prestonice 30-40 minuta autobusom, a kolima čak i kraće.

Dom: komfor po dostupnoj ceni

Dostojna alternativa privatnim stanovima jesu univerzitetski domovi, gde su cene osetno niže. Živeći u domu student pored bliske komunikacije sa kolegama dobija još i kompleksno rešenje pitanja koja se tiču svakodnevnog života. Dužan je, međutim, da strogo poštuje obavezna pravila, čije ignorisanje povlači za sobom kaznu, pa čak i izbacivanje iz doma. Tu spadaju samostalno čišćenje sobe, čišćenje za sobom zajedničkih prostorija, razvrstavanje i iznošenje smeća (studenti obično izvršavaju ove obaveze na smenu).

Slovenački domovi imaju sav potreban. U osnovne svakodnevne udobnodti spadaju frižider, mašina za veš ili vešernica, kuhinja sa sudovima, internet, parking za bicikle. Po pravilu u neposrednoj blizini doma postoje menze ili restorani u kojima student može kvalitetno da obeduje, koristeći bonove (specijalne studentske popuste za hranu).

Studentski domovi u Sloveniji mogu biti državni ili privatni.

Državni domovi

Državni domovi postoje u svim univerzitetskim  gradovima (Kopar, Nova Gorica, Kranj, Ljubljana) i nalaze se u blizini fakulteta.

Advertisements

Istovremeno, strani student zbog nedovoljnog broja mesta praktično ne može da dobije sobu u državnom domu u prestonici Slovenije, Ljubljani. Pre svega, neki slovenački studenti imaju subvencije za stanovanje, a to podrazumeva i prednost po datom pitanju. Pored toga, broj zahteva za mesto u domu je u Ljubljani veći od ukupnog broja mesta. Zato je, ukoliko izaberete da studirate u prestonici, razumnije odmah tražiti stan ili privatni dom.

Privatni domovi

Privatni domovi se nalaze u većim gradovima u (u Ljubljani, Kopru, Mariboru). Približne cene mesečne kirije (uključujući komunalije) u njima izgledaju ovako:

  • 2-krevetna soba s kupatilom i kuhinjom na spratu ≈ 110-200 € po osobi;
  • 1-krevetna soba s kupatilom i kuhinjom na spratu ≈ 200-250 € po osobi.

Važno je uzeti u obzir da se  gotovo svuda uzima depozit u visini jedne ili dve mesečne kirije.

Napomenimo da student, kako bi se izbegli mogući nesporazumi, pre useljenja treba da  proveri da li postoje svi neophodni uslovi. Korišćenje nekih usluga (naprimer pranja veša ili bežičnog interneta) može zahtevati dodatno plaćanje.

Kako se odlučiti?

Najjednostavnija i najbezbednija varijanta izbora stana jeste prepuštanje ovog procesa profesionalcima. Stručnjaci kompanije 2TM su spremni da pruže saradnju budućim studentima vezano za sva pitanja koja se tiču upisa i života u Sloveniji.

Pišite na studiraj@2tm.si. Čekamo vaša pitanja!

(STUDOMAT.ba)