Šta znači finska riječ “sisu” i zašto je naročito bitna u ovom periodu

Nedavno je izašao izvještaj o najsretnijim zemljama na svijetu i jedna činjenica je iznenađujuća, a to je da se zadovoljstvo životom nije previše promjenilo u odnosu na prethodnu godinu u čak 95 zemalja. Kada je u pitanju najsretnija zemlja, to je ponovo Finska.


Četvrtu godinu zaredom, Finska je prva na listi, prvenstveno zbog čistog vazduha, najboljeg edukativnog sistema, dobrih uslova na poslu i visokog nivoa povjerenja u vladu i sve ostale zvaničnike. Finci kao izvor sreće ističu i svoje svakodnevne navike, a to su:

Advertisements
  • Znojenje u sauni
  • Šetnja u šumi i provođenje vremena u prirodi
  • Plivanje u hladnim rijekama
  • Branje divljih bobica
  • Korišćenje sunčeve svjetlosti
  • Pronalazak trenutka za duboko disanje

Pored svega navedenog, važan je i koncept sisu, za koji Finci kažu da ne može da se prevede jednom rječju na druge jezike. To je mješavina odlučnosti, istrajnosti i hrabrosti iz koje se stvara osjećanje sopstvene vrijednosti. To u praksi znači da ne treba tražiti odobravanje i pohvale od drugih ljudi, već od sebe i da treba da budemo svjesni kada nešto uradimo dobro i zahvalni što to umijemo. Sreća koja dolazi iz takve svijesti mnogo je veća od one koju dobijamo iz spoljne validacije, piše City magazine.

Advertisements

To osjećanje i tu svijest mogu da razviju svi ljudi, samo treba raditi na njima. Savjeti su da razmislimo o tome kakav je naš odnos prema pohvali, kako i koliko smo je dobijali kao mali i kolika su nam danas očekivanja. Nije loše o tome popričati sa nekim bliskim prijateljem ili psihoterapeutom, jer možemo naučiti puno toga o sebi. Ono što je glavna pouka u kojoj treba da se ugledamo na Fince je da budemo ponosni na sebe u svakoj situaciji kada je to moguće i da pohvalimo sami svoj trud i zalaganje.