Šta sve sebi kažemo na početku semestra

Na početku svakog semestra donosimo odluke kako ćemo biti bolji, uspješniji, vrjedniji... Hoćete li se pridržavati ovih odluka? I koliko dugo?


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ovog semestra moje bilješke biće pravo malo remek djelo

Svečano se zaklinjem da ću redovno praviti bilješke na predavanjima i vježbama, te da ću ih prepisivati i sređivati. Rekli svi prvog dana, pa porekli. Možda će vas ovo držati neko vrijeme ali ubrzo ćete se vratiti svojim “škrabotinama” jer lakše je brzo pisati pa onda dešifrovati bilješke. Svi mi imamo naše male šifrarnike koji nam olakšavaju hvatanje bilješki na predavanjima. Ali pokušajte da ovog puta bilješke držite na jednom mjestu, organizovane prema predavanjima i spremne za učenje, jer ukoliko dočekate ispitni rok sa gomilom razbacanih papira izgubićete dragocjeno vrijeme.

Ni pod kojim uslovima neću prihvatiti poziv za provod dok ne završim sve obaveze

Još jedan popularan poklič i odluka s kratkim rokom trajanja. U redu, ne morate se zaista odreći svih društvenih aktivnosti, ali pokušajte da odolite primamljivim pozivima za provod u situacijama kada ste stvarno zauzeti, kada apsolutno morate učiti za kolokvijum ili ispit, kada ujutro morate predate seminarski rad. Nakon noći provedene u provodu sasvim sigurno nećete stići da završite sve u posljednjem trenutku. Ali to ne znači da ne možete dozvoliti sebi povremeni odmor i razonodu, šta više prijaće vam i napunićete baterije za nove radne pobjede. Budite sigurni da ste dobro organizovali vrijeme i spremite se za provod.

Neću potrošiti studentski kredit ili stipendiju u roku od tri dana

Ok, nećemo ulaziti u diskusiju o visini ovih nadoknada za student, niti da li su vam dovoljne da pokrijete sve troškove studentskog života, ali pokušajmo da se pridržavamo tog obećanja da nećemo sav novac potrošiti već prve nedjelje. Ukoliko živite sami potrebno je da savladate vještinu raspodjele finansija. Što prije naučite da upravljate svojim finansijama prije ćete biti spremni da zakoračite u život. Napravite listu najvažnijih izdataka i količinu novca koji će vam biti potreban, tek onda se možete pozabaviti onim manje bitnim detaljima.

Biću aktivan na predavanjima

Ako je potrebno zapišite, napravite podsjetnik, ali pridržavajte se ove parole. Budite redovni na predavanjima, “hvatajte” bilješke, pazite ukoliko profesor govori o ispitu. Više od toga, potražite dodatne materijale, iskoristite biblioteku, internet…

Pozabaviću se svojim zdravljem

Pekara, roštilj, pica…doručak, ručak, večera, šta mi može biti više potrebno?! E pa zaboravite na ovo jer u pitanju je vaše zdravlje. Pokušajte da se suzdržite od brze hrane i prekomjernog konzumiranja “pekare”, pokušajte da izbalansirate svoju ishranu. Na predavanje ponesite nešto kvalitetnije za užinu. Ukoliko volite da izlazite pokušajte da ne zloupotrebljavate svoju mladost i dobro zdravlje prekomjernim konzumiranjem alkohola. Svi znate koje su posljedice. I pokrenite se, sjedenje “ubija”! Dovoljno je što sjedite na predavanjima, u prijevozu, kod kuće… Vaše tijelo biće vam zahvalno! Student ste, iskoristite sve mogućnosti da se bavite besplatnim sportom!

(Studentski Život)