Šta raditi kada osjetite da postajete anksiozni zbog studiranja?

Kada se počnete osjećati anksiozno zbog studiranja, to sigurno nije dobar znak. Studentski život je teško težak i sasvim je normalno osjećati da su zadaci sa fakulteta i balans društvenog života teški za podnijeti.


Foto: Envato
Foto: Envato

Možda ste tužni, nostalgični ili osjećate da se ne uklapate. U redu je i vjerovatno se neki od vaših prijatelja osjećaju isto. Prije nego što se počnete osjećati preopterećeno, evo liste mjesta na koja možete otići i stvari koje možete uraditi kada se počnete osjećati teško i anksiozno.

Idite na ručak ili večeru s prijateljima

Glasno izražavanje frustracija ili tuge prijateljima može biti jedan od najefikasnijih načina za podizanje raspoloženja. Velike su šanse da će znati tačno o čemu govorite. Čak i ako ne želite razgovarati o onome što vas muči, možete iskoristiti vrijeme za razgovor i smijeh (ili plakanje) o svemu i svačemu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Birajte “sretnu” hranu

Hrana koju jedete može napraviti razliku. Kad otvorite meni, odaberite hranu poput lososa, špinata i avokada, koja sadrži hranjive tvari koje će vam poboljšati raspoloženje. Tamna čokolada smanjuje anksioznost i stres, tako da slastice od ove čokolade će učiniti da se fizički osjećate bolje.

Pokušajte volontirati negdje

Ako se ne osjećate dobro, vjerovatno ćete se osjećati kao da nikome niste od koristi. Ipak, tu griješite. Osim što pomažete drugima, volontiranjem ćete se osjećati mnogo bolje.

Istraživanje je pokazalo da posvećivanje vremena činjenju dobra za druge ljude pomaže volonterima da upravljaju i smanje nivo stresa. Studija o zdravlju i volontiranju iz 2013. pokazala je da je 94% ljudi koji su volontirali između 2012. i 2013. reklo da im je to poboljšalo raspoloženje. Ovisno o tome čime se odlučite baviti, volontiranje može biti produktivno, ali i produktivno te vam može pomoći u razvoju ili učenju novih vještina.

Idite na trčanje

Koliko god bilo teško izvući se iz kreveta prije nastave ili otići u teretanu preko dana, nećete požaliti. Čak i ako ne skočite s trake za trčanje s velikim osmijehom na licu, zasigurno ćete se osjećati bolje, ako ništa zato što ste se natjerali.

Ako se osjećate loše, vježba je vjerovatno najbrži i najjeftiniji popravak. Prednosti su beskrajne: povećava se hemijski sastav noradrenalina u vašem mozgu, što će vam pomoći da se bolje nosite sa stresom. Oslobađa se i “hormon sreće” serotonin, smanjuje se ili sprečava depresija, ublažava anksioznost, poboljšava opće raspoloženje, te povećava snaga mozga i nivo energije.

Posjetite savjetnika ili psihologa na fakultetu

Nema problema koji je prevelik ili mali da biste ga podijelili sa savjetnikom ili psihologom.

Ako se osjećate loše na fakultetu i ne možete se otresti lošeg raspoloženja (usprkos napornim vježbama, putovanjima, gledanju filmova, večerama s prijateljima, volontiranju i drugim aktivnostima), onda biste se trebali javiti savjetniku.

Gotovo svi univerziteti imaju savjetodavnu uslugu ili vas mogu kontaktirati, pa nemojte oklijevati da im kažete da želite s nekim razgovarati. Možda će vam trebati samo jedna posjeta, ili ćete možda htjeti zakazati redovni termin – na vama je da saznate šta vam najviše odgovara i što je najvažnije, zbog čega ćete se osjećati bolje.

Bez obzira osjećate li se tužno, depresivno ili zbunjeno, ne morate se tako osjećati dugo jer imate gdje otići ili s kim razgovarati na fakultetu. Otkrijte šta vam odgovara i držite se toga!

Ukoliko je situacija ozbiljna, posjetite doktora

Ako ste se osjećali nesretno duže od nekoliko dana ili je to počelo utjecati na vaše učenje ili općenito na vaš život, trebali biste odmah otići doktoru – i ohrabrujemo vas da to uradite.