Upoznajte Bojana Derajića, studenta koji je ispisao stranice historije u Banjoj Luci

Bojan je u proteklom periodu postao poznato lide u bh. medijima kao tek drugi student u historiji Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci koji je diplomirao sa svim desetkama upisanim u indeks.


boja moja kriiila

Bojan Derajić ima 23 godine i dolazi iz malog sela koje se naziva Branešci, opština Čelinac. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci na smjeru Automatika, a tema diplomskog rada mu je bila iz oblasti robotike. Što se tiče nastavka studiranja, planira upisati master studije sa ciljem da se nastavi usavršavati u oblasti automatike i robotike.

Rubrika Moja kriiila donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine i regiona. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje kriiila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.

Bojan je za STUDOMAT otkrio svoje planove za budućnost, šta ga inspiriše, ali i motivacionu poruku za druge studente.

Diplomirao si na Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci. Kako si znao da je ovaj fakultet pravi izbor za tebe?

Glavni razlog zbog koga sam se odlučio za upis na Elektrotehnički fakultet je taj što sam završio srednju elektrotehničku školu, takođe u Banjoj Luci. Pored toga, oduvijek sam se interesovao za tehnologiju, matematiku i fiziku, te je i to u velikoj mjeri uticalo na moju odluku.

Koji su tvoji savjeti za mlade koji žele upisati ovaj fakultet?

Ono što bih mogao posavjetovati mlade koji upisuju elektrotehniku, ali i bilo koji drugi fakultet, jeste da budu uporni, istrajni i da redovno uče. Međutim, ubjedljivo najvažnija stvar jeste da budu iskreno zainteresovani i da vole ono što izučavaju. Mislim da studiranje samo tada može predstavljati ugodno iskustvo u životu, a ne neku vrstu tereta.

240957364 201596045296182 2589416951078249511 n 1
Bojan Derajić / Foto: Privatni album

Drugi si student u historiji postojanja fakulteta koji je za vrijeme studiranja iz svakog predmeta upisao 10 i diplomirao sa prosjekom ocjena 10. Šta ti je ovo priznanje donijelo u životu?

Ta činjenica predstavlja veliko priznanje za trud i vrijeme koje sam uložio u protekle četiri godine. Ono što mi je donijelo jeste samo dodatna motivacija za nastavak usavršavanja i sticanja novog znanja u oblastima koje me interesuju.

241003541 201596075296179 8014874502423560273 n
Bojan Derajić / Foto: Privatni album

Koji su tvoji planovi za budućnost?

Trenutno mi je plan ostati kao asistent na Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci, uporedno završavajući drugi ciklus studija. Što se tiče neke dalje budućnosti, ne bih mogao prognozirati jer jednostavno zavisi od mnogo faktora.

240980524 201596115296175 6725291319044826796 n
Bojan Derajić / Foto: Privatni album

Planiraš li ostati u Bosni i Hercegovini?

Za sada, da.

Odakle crpiš inspiraciju?

Inspiracija dolazi od mnogo izvora kao što su prijatelji, kolege, profesori i druge uspješne ličnosti. Međutim, mislim da najviše inspiracije dobijam zahvaljujući unutrašnjoj motivaciji da svakoga dana postanem za nijansu bolji nego što sam bio.

Šta je tebi tokom studija davalo “kriiila”? Tvoja motivaciona poruka za studente je…?

Moja motivaciona poruka za studente je da „uvijek može bolje“. To znači da se konstantno trebamo truditi da stvari uradimo najbolje što možemo, bez obzira da li se to očekuje od nas. Vjerujem da takav mentalni stav dovodi do napretka u svim oblastima života.

mojakrila bojan

Knjiga, film i serija kao preporuka?

Iako postoji mnogo toga što bih preporučio, mogao bih istaknuti japanski anime Naruto. Mislim da veoma inspirativan.