Pojedini profesori univerziteta, na papiru, dnevno rade i po 400 sati jer su angažovani i na pet fakulteta u isto vrijeme i na svakom sa punim radnim vremenom, protivno zakonu, ali na taj način brojni privatni fakulteti koji nemaju kadrova dolaze do akreditacije.

Zakon kaže da profesor može da radi sto posto u jednoj ustanovi i dodatnih 30 u drugoj, sa dozvolom matične katedre, pišu srbijanske Novosti.

O ovim “preletačima” pričalo se i ranije, ali se sada, kada je Ministarstvo prosvjete Srbije pokrenulo Registar nastavnika i istraživača, prvi put jasno vide svi koji se nezakonito vode na nekoliko fakulteta.

– Čekam detaljnu analizu, sa imenima i prezimenima, ali tačno je, postoje i oni koji rade na tri, četiri pa i pet fakulteta. Čim dobijemo sve podatke, pripremit ćemo izvještaje i reagovat će inspekcija. Poslat ćemo dopise i institucijama i pojedincima koji krše zakon, izjavio je ministar prosvjete Mladen Šarčević.

List podsjeća da je fakultetima potreban propisan broj profesora i doktora nauka kako bi dobili akreditaciju i radili legalno.

U nedostatku kadrova, privatni fakulteti angažuju kolege sa konkurentskih visoko-školskih ustanova, kojima plate samo da bi iskoristili njihovo ime za akreditaciju.

Registar univerzitetskih nastavnika i istraživača koristan je zato što otkriva kršenja zakona, ali i zato što se u jednoj bazi, nalaze svi naučnici, svi njihovi radovi i projekti, piše list.

Registar je pokazao da u Srbiji postoji 15.500 naučnika koji rade u institutima i nastavnika sa fakulteta koji se bave naukom.

Od ovog broja, ukupno 12.000 ispunjava uslove za učešće na konkursu za finansiranje naučnih projekata, koji će ove jeseni raspisati Ministarstvo prosvjete.

(Novosti.rs)