SPUS: Uspjeli smo zaštititi prenos dva predmeta i nismo dozvolili da se studentima oduzimaju ispitni rokovi

Skupština KS će raspravljati o novom Zakonu o visokom obrazovanju, iako su studenti poručili da ne žele novi zakon koji će oduzimati njihova prava.


protest
Foto: Avaz

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) na svojoj Facebook stranici objavio je obavještenje za studente povodom novog Zakona o visokom obrazovanju.

Naime, Skupština KS će na sjednici raspravljati o Zakonu o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, iako su studenti, kako navode predstavnici SPUS-a, jasno poručili da ne žele novi zakon koji će oduzimati njihova prava.

Saopštenje SPUS- a prenosimo u cjelosti:

 “Uvažene kolegice i kolege,

– Skupština KS će na sutrašnjoj sjednici raspravljati o Zakonu o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, iako su studenti jasno poručili da ne žele novi zakon koji će oduzimati njihova prava.

– Kao rezultat studentskih protesta, dokazali smo javnosti, Skupštini i Ministarstvu da imamo snagu kojom nećemo dopustiti da se naša prava oduzimaju.

– SPUS je u proteklom periodu aktivno radio na izmjeni zakonskog teksta, održavao sastanke i konsultacije, a sve u cilju zaštite studentskih interesa.

– Naši predstavnici su uspjeli zaustaviti tendenciozne namjere oduzimanja prava našim studentima! Na naše urgencije, borbu i neodustajanje, u zakonskom tekstu je prihvaćen amandman kojim studenti NEĆE morati svake godine biti među najuspješnijim kako bi sačuvali mjesto na Budžetu! U amandmanu SPUS-a, svake godine će sa redovnog samofinansirajućeg statusa, 20% najuspješnijih studenata dobijati status redovnog studenta, ZA NASTAVAK STUDIJA NA TOM CIKLUSU.

– Također, uspjeli smo u namjerama da zaštitimo prenos 12 ECTS ili dva predmeta bez obzira na bodovanje!

– Nismo dopustili da se našim studentima oduzimaju ispitni rokovi!

– Iako smo uspjeli da zaštitimo prava naših studenata, moramo naglasiti da je od 19 amandmana SPUS-a usvojeno samo sedam, jedan djelimično, a 11 ih je odbijeno, što govori o odnosu vlasti u Kantonu Sarajevo prema studentima i mladim.
– Ostale amandmane koji nisu usvojeni ćemo dostaviti zastupnicima u Skupštini KS, te ih javno pozivamo da se izbore za sve naše zahtjeve i tako dokažu da slušaju glas studenata.

Tekst Zakona možete pročitati na linku, a za sva dodatna pojašnjenja možete se javiti na stranice SPUS-a ili na e-mail adresu spus@live.com.”