Da li ste znali: Zašto ne biste trebali pospremati krevet odmah poslije buđenja?

Stručnjaci tvrde da pravilo pospremanja kreveta ujutru ipak nije tako dobra ideja.


girl waking up
Foto: Envato

Stručnjaci iz britanske kompanije And So To Bed koja se bavi proizvodnjom i prodajom kreveta tvrde da pravilo pospremanja kreveta ujutru ipak nije tako dobra ideja, a za razlog navode higijenu.

Godinama su životni treneri i influenseri govorili o transformacijskim prednostima pospremanja kreveta svakog jutra i kako to može učiniti da se osjećate produktivno, staloženo i organizirano.

Međutim, stručnjaci za madrace u britanskoj kompaniji And So To Bed se ne slažu. Kažu da bi najzdravija stvar zapravo mogla biti ne namjestiti krevet nakon buđenja.

Prema The Sleep Councilu, prosječna odrasla osoba gubi 285 ml tekućine svake noći. To znači da kad pospremate krevet svako jutro, zarobljavate svu tu vlagu i tokom dana.

U stvari, preporučuje se da nakon dobrog sna, posebno kada je temperatura viša ljeti, skinete posteljinu kako biste madracu dali priliku da diše i da vlaga ispari.

To je zato što se vlaga može zarobiti između madraca i posteljine što može uzrokovati promjenu boje i potencijalno neugodne mirise. To će također osigurati da vaš madrac duže traje.