Spavanje na predavanju tretirat će se kao simptom psihičkog poremećaja

Spavanje na nastavi seže još u daleku prošlost srednje škole kada učenici zbog umora ili dosade u zadnjoj klupi malo 'zažmire'. No, ta navika za mnoge ne prestaje niti na faksu pa neki studenti imaju običaj spavati tokom predavanja. Zato nije naodmet znati da će se spavanje na predavanju uskoro na jednom britanskom fakultetu tretirati kao znak psihičkog poremećaja.


Cjelonoćno učenje ili partijanje mogu studenta “prisiliti” da malo sklopi oči i odmori tokom predavanja na klupi u zadnjem redu. Spavanje tokom predavanja studentima nije strano, a sada bi se baš to moglo tretirati kao znak psihičkog poremećaja.

Advertisements

Nova akademska godina je na Buckingham Univerzitetu donijela je i novi plan: svi zaposlenici (računajući i profesore i čistače, domare i sl.) će proći trening koji će im pomoći uočiti da se neko od studenata psihički bori i proživljava veliki stres. Dee Bunker, glavna žena odjela za studentsku kvalitetu življenja na Univerzitetu Buckingham kaže da će na treningu zaposlenike naučiti kako prepoznati znakove i simptome depresije kod studenata poput onoga da je neko od studenata odsutan tako da ne sjedi na nastavi, ali uopće ne može pratiti, ili da puno izostaje s predavanja, izbjegava kontakt očima ili spava na nastavi, prenosi Moj faks.

Advertisements

Zaposlenike će se poučiti da trebaju reagirati ako vide da student spava tokom predavanja jer to može biti znak psihičkog poremećaja. Jedan od razloga za to može biti nesanica koja je uzrokovana depresijom ili tjeskobom. Gđa Bunker kaže da će ovim treningom ohrabriti zaposlenike da pomognu studentima te ih pitaju jesu li dobro i je li im potrebna pomoć.

Zbog toga će se spavanje tokom predavanja na ovom univerzitetu tretirati kao znak psihičkog poremećaja, a sve s ciljem pomoći studentima što je iznimno pohvalno.

(STUDOMAT.ba)