Sorensen prezentirao sporazum za rast i zapošljavanje u BiH

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen predstavio je jučer u Sarajevu Sporazum za rast i zapošljavanje, koji sadrži paket reformi na kojem su rad započeli učesnici Foruma za prosperitet i zapošljavanje, koji je održan krajem maja u Sarajevu.


Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen predstavio je jučer u Sarajevu “Sporazum za rast i zapošljavanje”, koji sadrži paket reformi na kojem su rad započeli učesnici “Foruma za prosperitet i zapošljavanje”, koji je održan krajem maja u Sarajevu.

Sorensen je, predstavljajući Sporazum, naveo da bi za poboljšanje ekonomske situacije u BiH bilo potrebno smanjiti porezna opterećenja na rad prema prosjeku novih zemalja članica EU od 35 posto ukupnih troškova rada, prenosi portal Klix.ba.

U prezentaciji je prikazano da su porezna opterećenja na rad u BiH trenutno manja nego u Rumuniji, Latviji, Austriji, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Mađarskoj i Belgiji a veća nego u Sloveniji, Španiji, Danskoj, Slovačkoj, Finskoj, Poljskoj, Norveškoj, Bugarskoj, Holandiji, Portugalu.

Također, istakao je da je potrebno ukloniti prepreke zapošljavanju reformom tržišta rada koja bi povezala plaće s učinkom, te sačinjavanjem plana za unapređenje pokazatelja poslovanja bliže regionalnom prosjeku.

Od ostalih mjera naveo je program oporavka preduzeća koji bi bio usredotočen na zaštitu investitora, kao i antikorupcijsku agendu koja bi imala srednjoročni fokus na reformu javne uprave i snažnije poštivanje vladavine prava.

Sorensen je dodao da je neophodna i reforma sistema socijalne zaštite koja bi postavila sistem na čvršće finansijske temelje i unaprijedila politike u smislu učinkovitosti, djelotvornosti i pravičnosti.

– Ovaj plan od šest mjera bi modernizirao privredu, a građani mu mogu pružiti podršku putem društvenih medija i potaknuti političke stranke da podrže Sporazum, rekao je Sorensen.

Naglasio je da će planirani okrugli sto s novim predstavnicima vlasti dati poticaj Sporazumu i utvrditi ozbiljan plan reformi za naredne četiri godine, te da su MMF, Svjetska banka i EBRD spremni pomoći.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da smatra da je jučerašnji nastavak foruma iz maja i konkretne mjere koje će prezentirati ambasador Sorensen korak u pravom smjeru u pomoći građanima BiH i da daje svoju punu podršku svakome ko želi dobro i mir za ovu državu.

Prije prezentacije obratila se i ministrica vanjskih poslova Italije Federica Mogherini istakavši da će njena zemlja tokom predsjedavanja Evropskom unijom posebnu pažnju posvetiti zemljama zapadnog Balkana koje su kandidati ili budući kandidati za članstvo u Uniji.

(FENA/Klix.ba)