Smještaj za ‘dž’: Studenti ovog grada mogu besplatno stanovati u domu, ali za penzionere

Šest studenata ima besplatan smještaj u domu tokom studiranja, ali za penzionere. Zvuči nemoguće? Itekako je moguće i događa se u Holandiji gdje studenti u zamjenu za besplatan smještaj brinu o penzionerima u domu.


grandmother 1554586958

Nekolicina holandskih studenta trebala je finansijsku pomoć, a penzionerima je uvijek potrebno društvo. Humanitas je organizacija za pružanje socijalnih usluga u Holandiji koja je pronašla način da kombinuje ove dvije potrebe i osigura besplatnu najamninu za studente i sretniji i društveniji život za starije osobe, piše mojfaks.com.

Šest sretnih studenata dobilo je besplatnu najamninu u domu penzionera koji se nalazi u holandskom gradu Deventer u zamjenu za provođenje najmanje 30 sati mjesečno sa 160 penzionera koji tamo žive.

Studenti penzionere rješavaju izolacije

Studenti rade mnoštvo zadataka s penzionerima, uključujući pripremanje obroka, kupovinu, umjetničko stvaralaštvo, učenje kako koristiti kompjuter, igranje društvenih igara, pa čak i prisustvovanje rođendanskim zabavama. Jedan od najvećih problema s kojima se suočavaju starije osobe je izolacija, a studenti pomažu u rješavanju tog problema, pa čak i smanjuju mogućnost da penzioneri razvijaju zdravstvene probleme povezane sa socijalnom izolacijom. Jedan od pružatelja usluge je rekao: -Studenti dovode vanjski svijet. Stvorila se toplina između studenata i penzionera.

Dom za penzionere Deventer nalazi se u blizini Amsterdama, a program je izvorno nastao nakon što su se mnogi studenti žalili na loše uvjete u kampusima na lokalnim univerzitetima, prenosi Earth Porm. Jedina negativna strana ovakvog življenja s kojom se studenti u domu suočavaju je briga da će se previše zbližiti s penzionerima i gledati kako obolijevaju i umiru. S pozitivne strane ipak će pružiti penzionerima sretniji i bolji život u posljednjim danima.

Direktorica Humanitasa Gea Sijpkes zaslužna je za izradu programa. Nevjerojatna ideja izazvala je pokret u cijeloj Europi, otvarajući slične mogućnosti za negdje drugo. – Kad imate 96 godina i problem s koljenom, koljeno se neće popraviti, ali ono što možemo učiniti je stvoriti okruženje u kojem ćete zaboraviti na bolno koljeno., kazala je Gea.

(STUDOMAT.ba)