Slovenija uprkos svemu ostaje najbolja destinacija za studije u inostranstvu

Sve buduće brucoše koji se zanimaju za studije u Sloveniji šokirala je vijest o depozitu od 5000 eura koje moraju da imaju na računu kako bi dobili boravišnu dozvolu u Sloveniji. Ali, nije sve tako strašno kao što izgleda na prvi pogled.


Istina je da je jedan od uslova za dobijanje boravišne dozvole dokaz da student može da se izdržava samostalno tokom studija. Izjava roditelj ili staratelja je bio dovoljan dokaz koji bi navedeni uslov ispunio. Kao amandman na Zakon o strancima koji je stupio na snagu 26.5.2021. paragraf o dovoljnoj pisanoj izjavi je izbrisan. Umjesto toga, navodi se da minimalna mjesečna primanja roditelja ili staratelja stranog studenta moraju da budu u visini minimalne zarade u Republici Sloveniji što iznosi 402,18 eura.

Međutim, studije u Sloveniji na državnim fakultetima i dalje ostaju potpuno besplatne za sve studente iz zemalja regiona jugoistočne Evrope. Pored toga, svi strani studenti tokom studija dobijaju mnoge povlastice i beneficije koje u znatnoj meri utiču na kvalitet njihovog života tokom studija.

Rad tokom studija

Svi studenti u Sloveniji imaju zakonsko pravo na studentski rad. Troškovi života mogu da se pokriju dobrom stipendijom ili ušteđevinom, ali najrealnija opcija je zarada na nekom od studentskih poslova. Najviše poslova ima u oblasti ugostiteljstva i fizičkog rada, ali ne manjkaju ni profesionalne ponude u oblasti IT-a, prevodilaštva i tehničkih zanimanja. Osim zarade, studenti mogu da steknu iskustvo, čak i da započnu svoju profesionalnu karijeru. Najmanja naknada za studentski rad je 4,98 eura na sat.

Subvencije na ishranu i prevoz

Svakodnevna briga studenata je, naravno, kvalitetna i raznovrsna ishrana. Hranu svako može da pripremi sam, ali kada studentu nedostaje slobodnog vremena, bonovi za ishranu dobro dođu. Bonovi funkcionišu tako student u restoranu, uz bon, plaća samo razliku između cijene obroka i subvencije. U većini restorana brze hrane, nikakva doplata nije potrebna. Prosečne cijena ručka u restoranu je 3 eura.

Pored ishrane, studenti u Sloveniji dobijaju subvencije za mjesečne, polugodišnje i godišnje karte za gradski i međugradski prevoz. Osim toga, studenti uživaju i u raznim drugim popustima kao što su ulaznice za kulturna i sportska dešavanja i drugo.

Apsolventski staž

Čak i ako tokom studija „negdje zapne“, to ne znači da će student odmah ostati bez svog statusa i beneficija. Sistem visokog obrazovanja u Sloveniji predviđa jednu dodatnu godinu, tzv. „apsolventsku“, na svakom nivou po bolonjskom sistemu u kojoj su sačuvana sva prava studenta. Dakle, ako redovno dajete sve ispite, možete posle završne godine da dobijete apsolventsku i iskoristite je kako vama najviše odgovara. na svoj način – da napišete završni rad ili one stvari za koje tokom studija nije bilo dovoljno vremena. Međutim, ako ne ispunite sve obaveze u nekoj od godina, možete da ponovite godinu, ali samo jednom na svakom nivou studija.

Studentska razmjena

Slovenije je odlična studijska destinacija za razmenu studenata kako zbog svoje lokacije tako i zbog činjenice je uključena u sve programe mobilnosti studenata. Istraživanja govore da sve više studenata odabire Sloveniju kao državu razmjene svake godine – samo na Ljubljanski univerzitet preko programa razmjene dođe oko 2.000 studenta. Ovo slovenačkim studentima  daje mogućnost da upoznaju ljude iz cijelog svijeta i da možda dobiti ideju za svoju prvu (ili sljedeću) razmjenu.

Iako su u članku navedene najvažnije studentske beneficije, ovo je tek početak i možda ne najvažniji dio vašeg iskustva kao studenta u Sloveniji. Pored prirodnih i kulturnih bogatstva Slovenije, njena perspektiva leži i u kvalitetnim univerzitetima, raznovrsnim programima, sigurnosti i predvidljivosti – kao i dobro uspostavljenom sistemu upisa stranih studenata koji mogu da koriste znanje i iskustva savetnika na tom području. Profesionalni savetnici mogu da se pobrinu da vaš upis protekne neometano i glatko, a vi možete da se fokusirate na važnije stvari – izbor studija, učenje jezika ili pronalaženje zanimljivih mesta koja vredi posetiti.

Ako imate neko pitanje u vezi studija u Sloveniji, tim 2TM vam stoji raspolaganju. Tu su da vam pruže svu neophodnu podršku oko izbora fakulteta i upisa na neki od fakulteta i viših škola u Sloveniji. 

Pišite im na education@2tm.si.