Šest trikova najboljih studenata za “hvatanje” bilješki

Sigurno vam se dogodila neka od sljedećih situacija - da profesor na ispitu pita više od onoga što se nalazi u udžbeniku, odnosno da za veću ocjenu zahtjeva da znate nešto što vam je ispričao na predavanjima, ili da vam je udžbenik takav da je apsolutno nemoguće iz njega učiti.


biljeske1

Rješenje tih problema je posjedovanje vlastitih bilješki iz kojih ćete učiti i pripremati se za ispit. Pa ipak, nisu sve bilješke dobre. Ukoliko imate naviku da pozajmljujete tuđe bilješke ili vaše ispadnu obimnije od svakog udžbenika, vrijeme je da nešto promijenite. Kao i sve druge vještine, tako se i vještina „hvatanja“ bilješki uči te se vremenom postaje sve bolji.

Advertisements

Iako ponekad na predavanjima nemate ni volje ni inspiracije da pazite šta profesor govori, a još manje da hvatate bilješke, znajte da su bilješke izuzetno korisne i da znatno smanjuju vrijeme koje će vam kasnije biti potrebno da određenu materiju naučite i pripremite se za ispit.

Jedna od velikih prednosti hvatanja bilješki jeste da vi upravo u tom trenutku zapravo i pamtite deo gradiva. Kasnije tokom faze učenja to gradivo je potrebno i obnoviti, ali zapisivanje ključnih stavki i teza je prvi korak ka uspješnom polaganju ispita, piše Najstudent.com

Kako biste brzo i lako savladali ovu vještinu, evo nekoliko korisnih savjeta.

Advertisements

notes 1604041984

1. Nije greška zapisati više

Na predavanjima bi zapravo i trebalo da zapišete što više detalja koji su vam neophodni da shvatite odgovarajuću materiju. Naravno, važno je i da to što ste zapisali bude smisleno i da ipak (koliko god je to u brzini moguće) ima neku strukturu koja će vam kasnije olakšati praćenje onog što ste zapisali. Kasnije ćete te bilješke pregledati i od zapisanog materijala izdvojiti prioritete.