Šest svakodnevnih navika koje umanjuju produktivnost i kako ih se riješiti

Kada je u pitanju naša produktivnost u današnjem užurbanom tempu življenja, postoje mnoge stvari koje utječu na nju. Ovo su navike koje umanjuju vašu produktivnost - saznajte kako ih se riješiti!


To do list, organize plans, projects, checklist, Productivity Works. Woman writing to do list. Close

Naše vještine upravljanja vremenom djeluju na to koliko smo produktivni taj dan, kao i obveze koje imamo prema drugima, bilo na poslu sa radnim kolegama ili kod kuće sa dragim osobama. S druge strane, na nju utječu i naši rituali, za koje možda ne želimo da su tu i da ih imamo u vlasništvu, a koji negativno utječu na našu produktivnost. Rad na ispravljanju loših navika učinit će da budete zadovoljni učinjenim i dat će vam priliku da uživate u većem uspjehu.

Ne planirate unaprijed

Nisu svi planeri dobri, i da – neki više uživaju u sponatanosti, što i nije u konačnici loša stvar, ali apsolutno nepostojanje plana i nije baš idealan odabir. Bez jasnog plana možete precijeniti koliko vremena imate za obavljanje određenih zadataka. Na primjer ako se bliži rok predaje fakultetskog zadatka i niste planirali unaprijed, možda ćete u potpunosti propustiti rok. Postoji više načina da se napravi popis obveza za dan, sedmicu ili mjesec. To možete učiniti na ploči, tabli ili na običnom komadu papira. Za raspored zadataka možete upotrijebiti i internetski kalendar ili neke od aplikacija na mobitelu.

planner 1617556305

Zanemarivanje rutine

Stvaranje rutine omogućava nam brže dovršavanje zadataka. Dobro mjesto za početak je kreiranje savršene jutarnje rutine. Ovdje donosimo savjete za inspirativan početak dana, prenosi bonjour.ba.

Distrakcija

Distrakcija je loša navika koja možda i najviše djeluje na manjak produktivnosti. Ako radite od kuće, možda se teško fokusirate ili obavljate svoje obaveze. Lako vas može ometati porodica zbog čega teško pratite misao i ostajete produktivni. Umjesto da učite ili radite u radnom okruženju gdje se lagano ometa vaša koncentracija, promijenite svoje navike. Pronađite mjesto gdje možete raditi daleko od haosa i buke. Koristite slušalice, isključite notifikacije te recite kolegama/članovima porodice da vas ne prekidaju s upitima u određenom vremenskom periodu.

productivity 1617556960

E-mail i mobitel

Također, prekid obaveza radi provjere i čitanja emaila je loša navika koja može negativno utjecati na produktivnost. Kada dopustite da emailovi često prekidaju ono što radite, usporavate radni napredak. Da biste bolje upravljali svojom online poštom, bili učinkovitiji i produktivnije radili, provjerite email svakih par sati. Postavite tajmer na mobitelu da se isključi ili stavite podsjetnik u kalendaru da vas obavijesti. Vaš mobitel je još jedna smetnja koja utječe na produktivnost. Lako je bezazleno provjeriti svoje obavijesti i dok ih brišete zalutati na društvene mreže.
Baš kao s emailom zakažite pauze za provjeru obavijesti svakih nekoliko sati. Dok provjeravate, postavite tajmer na otprilike pet minuta kako ne biste izgubili pojam o vremenu. Ostalo vrijeme budite u toku s onim što radite kako biste podigli produktivnost.

phone 1617556718

Previše zadataka

Studije dokazuju da obavljanje više zadataka ne mora uvijek ubrzati proces rada, točnije više zadataka nas usporava. Postoje mali načini sa kojima nam multitasking može pomoći da uštedimo vrijeme. Na primjer, računar možemo pokrenuti dok pijemo kafu, ali općenito prebacivanje između zadataka na zadatak u super užurbanom tempu zapravo usporava rad. Razlog je taj što se naš mozak mora prilagoditi novom zadatku i shvatiti gdje smo bili na prošlom koraku, a za to nam je potrebno nekoliko minuta. Što je veća složenost posla koji obavljamo, dulje je potrebno za prilagodbu novom zadatku, a što nam je više vremena potrebno, manje smo produktivni.

studying 1617556612

Odlaganje

Još jedna stvar koja se može negativno odraziti na produktivnost je odlaganje stvari. To je lako učiniti kada nam se određeni zadatak i posao ne sviđa, ali problem je što nas to može spriječiti da ostvarimo sve što želimo. Možete pokušati prvo napraviti te projekte kao prvi zadatak tog dana i jednostavno ih prekrižiti sa liste ili ih možete delegirati nekom drugom kome bolje odgovara i ko se bolje snalazi sa tim, ako vam to posao dopušta.