Šest minuta dnevno nemoj raditi apsolutno ništa: Evo zašto je to dobro

Šest minuta u kojima ne radite baš ništa ima svoje benefite. Zašto šest minuta, a ne pet? Pogledajte o čemu je riječ.


Foto: Envato
Foto: Envato

Mnogi ljudi su tokom pandemije počeli raditi od kuće. Izgubio se smisao doma i odmora u domu, nego se vaš lični prostor koji je ranio služio za odmor i vrijeme provedeno sa porodicom sada pretvorio u kancelarijski prostor. Možda ne osjećate koliko je za vas to iscrpljujuće, ali je činjenica da to dodatno komplicira radni dan.

Stručnjakinja Forgea za pravilno korištenje vremena u toku dana, Laura Vanderkam, nedavno je napisala popularnu priču o tome kako se osjećati mirno uprkos “zujanju” u glavi zbog previše obaveza. Podržala je tri kratke pauze svaki dan – jednu fizičku, jednu duhovnu i jednu društvenu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ali postoji još jedna vrsta pauze, a to je ona pauza bez svrhe. To je improvizirana, hitna pauza koja omogućava da se rasteretite svih pritisaka koje doživljavate. Ova pauza treba da traje šest minuta.

“Ništa” je, naravno, subjektivna stvar. Za vas bi to moglo značiti neku vrstu odmora ili meditacije sa zatvorenim očima ili možda i sa otvorenim očima dok bi za nekog drugog “ništa” moglo značiti nešto sasvim drugo.

Poenta je u tome da se udaljavate od svoje svakodnevnice i stvarate prostor za neku vrstu kontra-energije koja će postojati vrlo kratko, a zatim, nakon što odsluži svoju svrhu, zauvijek će nestati.
Ovakvu vrstu pauze drugi mogu zamijeniti sa traćenjem vremena ili sa nepotrebnim maštanjem te je zato najbolje pronaći prostor gdje možete biti sami i uživati u svojoj šestominutnoj pauzi.

Pokušajte uzeti šestominutnu pauzu kad god vam zatreba. Dovoljno je vremena da se vaš um resetuje, ali također neće vam oduzeti previše vremena da vaš posao trpi.

Zašto šest minuta, a ne pet? Zato jer se u jednu minutu računa i potencijalno odugovlačenje.