9-godišnja djevojčica ima viši IQ od Einsteina i Hawkinga: Trenutno ‘ganja’ dvije inženjerske diplome

Odrastala je u sjeni poremećaja u razvoju koji joj je dijagnosticiran sa samo tri godine, a ima IQ veći od Einsteina i Hawkinga.


Foto: Screenshot Instagram
Foto: Screenshot Instagram

U vrtiću i školi nije joj bilo lako – zbog poremećaja u razvoju i problema u školi vršnjaci su je zadirkivali i smišljali pogrdne nadimke. Danas je pred njom “zvjezdana” karijera.

Advertisements

Adhara Pérez Sánchez nevjerovatna je djevojčica. Sa samo tri godine dijagnosticiran joj je Aspergerov sindrom, poremećaj iz spektra autizma. Zbog poteškoća koje ovo stanje uzrokuje kad su društvene interakcije u pitanju, često je bila na meti vršnjaka iz škole. Neki njeni učitelji čak su se žalili na njeno ponašanje: ponekad je spavala na času i bila potpuno nezainteresirana za učenje i gradivo, piše Mojfaks.

Uprkos tome, njena je majka slutila drugačije. Često je svoju kćerku gledala kako u slobodno vrijeme proučava periodni sistem elemenata, stoga je odlučila potražiti stručnu pomoć. Nakon raznih testova kojima je podvrgnuta, dijagnosticiran joj je Asperger, ali je i otkriveno da ima nevjerovatno visok koeficijent inteligencije. IQ 162 bio je viši od svega očekivanoga s obzirom da je ovakav rezultat dva boda viši i od onoga koji su ostvarili Albert Einstein i Stephen Hawking, jedni od najvećih umova koje je ovaj svijet poznavao.

Ovo otvara novo poglavlje njenog života jer je otad imala priliku učiti u okruženju koje je uvažavalo njene potrebe. Zahvaljujući toj promjeni, osnovnu je školu završila sa samo pet godina, a srednju sa samo osam godina. Genijalna djevojčica danas “ganja” dvije inženjerske diplome (sistemsko inženjerstvo i industrijsko inženjerstvo u matematici), a nada se da će jednog dana postati astronaut i otputovati na Mars.

Advertisements

Prije leta na Mars, sljedeća bi stepenica mogao biti studij na Sveučilištu Arizona – njenom studiju iz snova, koji je zbog sveučilišnog programa istraživanja svemira priznala i američka NASA. Na studij ju je pozvao osobno rektor sveučilišta Robert C. Robbins, putem pisma kojim ju jeo obavijestio o njihovoj odluci.

 – S oduševljenjem sam na internetu pročitao nevjerovatnu priču o vama i tome da sanjate o studiju na Sveučilištu Arizona, napisao je.

Sveučilište je vodeće što se studijskih programa o istraživanju svemira tiče stoga joj je rektor poželio dobrodošlicu da studira kod njih, na kojem god studiju odabere, a još nema ni 10 godina.

Početkom jula, SDP noitcias javlja da se upisala na program odobren od strane NASA-e (International Air and Space programm), u kojem sudjeluju perspektivni mladi iz cijeloga svijeta. U trajanju od 14. do 20. novembra 2021. odvijat će se u mjestu Huntsville u američkoj Alabami. Sudjelovanje mlade genijalke u ovom elitnom programu podupro je i meksički filmaš Gillermo del Toro.

I dok sanja o letu do zvijezda, genijalna djevojčica svojim javnim istupima na raznim platformama pomaže ostaloj djeci s dijagnosticiranim poremećajima iz spektra autizma i nadahnjuje ih da slijede svoje snove.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Female Lead (@the_female_lead)