Sedam vrsta hrane koje smanjuju akne i ožiljke od akni

Započinjanje dana pijenjem čaše tople vode s limunovim sokom ili korištenjem kao preljev za salatu može vam pomoći da postignete zdravu i blistavu kožu.


Probijanje akni oštećuje kožu i tkivo ispod nje. Tijelo pokušava popraviti tu štetu i stvara kolagen. Ako tijelo proizvodi premalo ili previše kolagena, pojavljuje se ožiljak. Kozmetička industrija pronašla je mnogo načina za borbu protiv ožiljaka od akni, ali najlakši i najprirodniji način je priuštiti si ukusnu i zdravu hranu. Hranjiva i uravnotežena prehrana jedna je od ključnih za blistavu kožu.

Advertisements

1. Bundeva

Zašto djeluje: Bundeva je izvrstan izvor niacina, folata, vitamina A i B te cinka.

Kako djeluje: Niacin i folati povećavaju cirkulaciju krvi, poboljšavaju obnavljanje ćelija i korisni su u liječenju akni. Sjemenke bundeve sadrže cink koji pomaže u kontroli razine hormona i stvaranju ulja te pomaže u zacjeljivanju kože. Vitamin A pomaže smanjenju ožiljaka od akni.

2. Kelj

Advertisements

Zašto djeluje: Kelj je bogat vitaminima C i K i dobar je izvor bakra i željeza.

Kako djeluje: Vitamini, minerali i antioksidanti u kelju smanjuju hiperpigmentaciju i pomažu ujednačiti tonus kože. Vitamin K djeluje na smanjenje tamnih mrlja na koži. Željezo ubrzava zacjeljivanje rana ili ožiljaka, uključujući ožiljke od akni i mrlje.

3. Limun

Zašto djeluje: Limunov sok prirodno je adstringens. Zateže opuštenu kožu i bori se protiv mrlja.

Kako djeluje: Kora limuna sadrži flavonoide koji imaju zaštitne i antikancerogene učinke na vašu kožu. Započinjanje dana pijenjem čaše tople vode s limunovim sokom ili korištenjem kao preljev za salatu može vam pomoći da postignete zdravu i blistavu kožu.