Sedam vještina koje morate naučiti u dvadesetim

Svako razdoblje u životu donosi svoje prilike i svoje prepreke. Kako se sa njima nosimo, da li ih prihvatamo ili ne, zavisi od nas samih. Isto tako, svako razdoblje u životu donosi znanja koja moramo naučiti i usvojiti. Neke od vještina potrebno je da usvojimo što prije i što ranije. Ističemo sedam vještina koje bi trebalo da savladate što prije.


    1. Kako da budete iskreni

Advertisements

Iskrenost je zaista vrlina a svojom iskrenošću prema porodici, prijateljima i kolegama samo ćete dokazati da ste ozbiljna mlada osoba koja je sigurna u sebe. Čak iako ste se često izvlačili uz male bijele laži, pokušajte češće da budete iskreni. Najbolji način da počnete je da krenete od onih najjednostavnijih situacija. Na primjer, ukoliko kasnite na sastanak budite iskreni i kažite da ste kasno krenuli. Dovoljno je da se izvinite. Ne morate biti pretjerano detaljni, bitno je da ste toj osobi dali do znanja da ste svjesni svoje greške što je daleko bolje nego da se ponovo “izvlačite” na loš saobraćaj.

    2. Kako da primate kritiku

Ovo je jedna od najtežih stvari koju ćete morati da savladate. Biće vam potrebno dosta vježbe i prilagođavanja, ali kada jednom savladate vještinu primanja konstruktivne kritike biće vam znatno lakše da uspijete u životu i karijeri. Nemojte kritiku doživljavati kao najgoru stvar u životu koja je mogla da vam se dogodi. Pri tome, bitno je razgraničiti da li se radi o kritici koja vam može pomoći i koja će vas usmjeriti ka unaprjeđenju, ili o neutemeljenim kritikama na koje ne bi trebalo da obraćate pažnju.

    3. Kako da održite obećanje

Budite osoba od riječi i uvijek održite svoje obećanje. Izbegavajte naviku da svima potvrđujete da ćete uraditi nešto sa “obećavam”, naročito ukoliko nemate naviku da to zaista i uradite. Vaše “obećanje” apsolutno neće imati nikakvu vrijednost. Uvjerite prijatelje i kolege da ste osoba koja će održati dato obećanje.

    4. Kako da budete otporni

Niste ni pomišljali da je ovo vještina koju morate savladati, ali uvjerićete se da je prijeko potrebna. U najrazličitijim mogućim situacijama i kontekstima, vaša “otpornost” biće na testu. Život je pun izazova a dvadesete su pravo vrijeme da naučite kako da “očvrsnete” i da naučite kako da budete fizički, emotivno i mentalno jaki i otporni na sve ono što vas očekuje. Potrebno je da naučite kako da se suočite sa i kako da se oporavite od nevolja i problema.

Advertisements

    5. Kako da kontrolišete ljutnju

Potrebno je da naučite kako da kontorlišete ljutnju u različitim situacijama i da frustraciju i neraspoloženje usmjerite ka konstruktivnom rješavanju problema. Vjerovali ili ne, neka istraživanja svjedoče da ljutnja može čak podsticati kreativnost.

Kada smo ljuti i iznervirani, naše reakcije mogu biti preuveličane i tada možemo povrijediti drage osobe, moramo naučiti da kontrolišemo takva osjećanja i reakcije.

    6. Kako da se nosite sa odbijanjem

Sa dvadeset godina svi ćemo se susresti sa odbijanjem, u romantičnim ili prijateljskim vezama, odbiće nam prvu aplikaciju za praksu, odbiće nam žalbu za mjesto u domu ili za kredit, odbiće nam prvu aplikaciju za posao… U nekim stvarima uspijemo iz prve, ali češće to bude iz drugog, trećeg ili desetog puta. I to nije ništa sa čime se ne možemo i ne moramo suočiti i izboriti. Naučite na vrijeme da ćete u životu vrlo često naići na odbijanje i zatvorena vrata. Naučite da je to rijetko kad lično. I najvažnije shvatite da odbijanje nije kraj svijeta.

    7. Kako da prihvatite promjenu

Promjene su sastavni dio naših života. Neke su na bolje, neke nažalost na gore, ali svaka od njih nas oblikuje u ljude koji jesmo danas i one koji ćemo biti sutra. Svako od nas zamišlja kako će naši životi izgledati za 10, 20, 30 godina, ali niko od nas ne pomišlja na to koliko ćemo se mi zapravo promijeniti za to vrijeme. Jer promjene su neminovne. Ne govorimo o tome što ćete biti fizički stariji, što ćete možda živjeti na nekom drugom mjestu ili se baviti nekim sasvim drugim poslom, iako su i to promjene sa kojima se moramo pomiriti, već o tome što ćete doživjeti lične promjene i bićete neko sasvim drugi. U svakom slučaju očekujte da budete iznenađeni krajnjim rezultatom.

(Studentski život)