Saznajte kako vam igranje igrica može pomoći da budete bolji student

Igranje igrica zapravo može pomoći u stvaranju boljih studenata i poboljšanju njihovog obrazovnog iskustva u cjelini.


Foto: Envato
Foto: Envato

Prednosti igranja igrica se uveliko zanemaruju. Mnogo toga ima veze sa negativnom reputacijom koju igrice dobijaju na internetu. Mnogi medijski izvještaji fokusiraju se na to kako izlažu djecu i adolescente nasilju i povećava šanse za “catfishing” ili krađe identiteta.

Advertisements

Iako u ovome ima istine, zanemaruje se druga strana medalje. To jest, kako se igranje može koristiti i za stvaranje razumnih, pametnih i sposobnih mladih i odraslih osoba – pod uvjetom, naravno, da se konzumiraju umjereno. Igranje igrica zapravo može pomoći u stvaranju boljih učenika i poboljšanju njihovog obrazovnog iskustva u cjelini, studyinternational.com.

Evo nekoliko načina na koje vam igranje može pomoći da postanete bolji učenik u školi i na univerzitetu. U nastavku pročitajte tri prednosti igranja igrica za studente.

1. Igranje igrica poboljšava vaše kognitivne sposobnosti

Jedna od mnogih prednosti igranja igrica je kako stimuliše mozak. To je upravo zbog njegove interaktivne prirode, koja zahtijeva duboke razine fokusa i koncentracije.

Razmislite o tome. Kada igrate igru, bit ćete stavljeni u bezbroj različitih virtualnih scenarija. Odavde ćete morati slijediti upute, razmotriti svoje postupke i odgovoriti na probleme koji se pojave na ekranu. Većina njih zahtijeva odluke u djeliću sekunde i rješavanje problema u strogom vremenskom okviru.

Ovo pruža niz prednosti vašem mozgu. Neke od njih uključuju: poboljšanu vizuelnu obradu, brzo razmišljanje i reagovanje, efikasnost u neuronskoj obradi i povećanu kreativnost. Povrh toga, poboljšava vašu sposobnost prepoznavanja i pamćenja objekata i prostora oko vas i načina na koji oni međusobno djeluju. Ovo se može primijeniti na razne svakodnevne scenarije, kao što su vožnja, snalaženje u gradu i još mnogo toga.

Akademski, dokazano je da igranje poboljšava metakogniciju. To u suštini znači da ćete poboljšati svoju sposobnost razmišljanja. Omogućavajući vam da naučite o vlastitim snagama i slabostima, što u konačnici može pomoći u poboljšanju vašeg akademskog učinka.

Advertisements

2. Igranje igrica razvija vaše društvene vještine

Nije tajna da većina ljudi na svijetu igra video igrice. To je fenomen koji premošćuje granice, starosne grupe i spol: 2021. godine, procjenjuje se da je bilo 3,24 milijarde igrača širom svijeta. U SAD-u, 66% tinejdžera su igrači, a 45% svih gejmera su žene.

Dok se neke igre igraju van mreže, većina će vam omogućiti interakciju s drugima na mreži, bez obzira gdje živite. Većina igara je posebno dizajnirana za ovu svrhu. Često će se od vas tražiti da sarađujete s drugim igračima, razgovarajući s njima putem tekstualnog ili glasovnog ćaskanja kako biste izradili strategiju i riješili probleme koji su vam predstavljeni.

Ovo, zauzvrat, može pomoći da poboljšate vašu sposobnost da radite s drugim ljudima – suštinsku životnu vještinu na univerzitetu i izvan njega. Na primjer, saznat ćete nešto o načinu na koji ćete biti potrebni za interakciju, koordinaciju i upravljanje grupnim projektima.

Više od toga, igranje je dovelo do stvaranja dugotrajnih prijateljstava. Na primjer, studija je pokazala da su video igre ključni element u prijateljstvima među tinejdžerima.

3. Igre poboljšavaju vaše digitalne vještine i vještine pismenosti

U današnje vrijeme gotovo je nemoguće izdržati bez čitanja i osnovnih digitalnih vještina. Srećom, igranje igrica pruža obilje mogućnosti za razvoj i jednog i drugog.

Ovdje vam prednosti igranja mogu pomoći da se lakše prilagodite drugim aspektima života. U video igricama, na primjer, morate se naviknuti na novi, nepoznati digitalni svijet – i to biste učinili kroz učenje intuitivno. Ovo vam može pomoći u stvarnom životu, posebno kada se prilagođavate novom univerzitetskom kampusu ili zemlji.

Igranje vas prirodno potiče da koristite tehnologiju u svoju korist i kroz to naučite kako manevrirati digitalnim preprekama. Mnogi studenti su zbog toga nastavili da stiču diplome vezane za tehnologiju, a neki su se čak odlučili specijalizirati za kurseve vezane za igre.