Savjeti za studente: Kako pobijediti bezvoljnost?

Nikako ne možete početi učiti? Pročitajte ove savjete.


ucenje dosada

Da li zbog zime i tmurnog vremena, određenih godina ili perioda u životu, većina nas je nekad osjetila mrzovoljnost, nedostatak želje za radom i bezvoljnost uopšte i to posebno u zimskom vremenu.

Nekome je to period ispitnog roka, a nekome poslije ispita kada osjeti da je sva energija koju je imao iscrpljena. Nekad se bezvoljnost javi i na jesen ili proljeće. Često nas i uhvati nespremne, ni ne znamo odakle je i zašto došla. Kao što vidite razlog bezvoljnosti možemo tražiti među spoljašnjim faktorima, ali često je glavni razlog u nama, našim mislima i perspektivi, piše najstudent.com.

Što duže osjećamo bezvoljnost to nam je teže da je prevaziđemo i izađemo iz začaranog kruga koji nas je obuzeo. Što je prije postanemo svjesni, to ćemo je se prije otarasiti i nastaviti da funkcionišemo normalno. A u nastavku ću vam predstaviti neke načine kako to i uraditi.

Fokusirajte se na pozitivne stvari

Kada krene da vas hvata taj osjećaj kako vam se ne radi ništa i kako ništa nije tako bitno da biste se vi pokrenuli pokušajte svoje misli da uočite i da ih preusmjerite. Pokušajte da se sjetite zašto ste to nešto ranije radili i zašto vas je činilo sretnim. Sjetite se nečega što volite, što budi strast u vama i bar na trenutak razmislite o tome i pokušajte da prizovete taj osjećaj.

Uzmite papir i zapišite neke lijepe stvari koje ste čuli tog ili prethodnog dana. Zapišite neka vaša maštanja. Čitala sam da ideje koje ne zapišemo ili ne materijalizujemo na bilo koji način, nestaju. Pokušajte da razmislite o nečemu što biste baš voljeli ma koliko nerealno zvučalo i ne dajte da vam ta misao nestane, nego je zapišite. Tako ćete se bar malo pokrenuti!

Radite ono u čemu uživate

Milion obaveza oko vas, ispiti, vježbe, predavanja, a vi biste najradije legli i zaspali. Zamišljate kako bi bilo lijepo da se probudite i sve obaveze nestanu. Naravno, ta zamisao se neće ostvariti čak ni ako je zapišete, ali ono što možete da uradite je da na sat vremena ili na jedan dan zaboravite sve stvari koje treba da uradite, a ne želite i uzmete da radite nešto što volite i što mislite da vam nedostaje. Sat vremena joge, meditacija, pravljenje omiljenog jela ili kolača, bilo šta što vam padne na pamet da bi moglo da vas pokrene i inspiriše u tom trenutku, uradite.

Slušajte muziku koja pokreće

Kada smo neraspoloženi i bezvoljni često imamo tendenciju da slušamo pjesme koje će nas držati u tom raspoloženju. Muzika ima veliki uticaj na čovjekovu psihu i kao što može da vrati u određeni trenutak i određeno osjećanje, može da izazove tugu, ali isto tako može i da vas oživi i napuni energijom i motiviše. Stvar je u tome samo kakvu ćete muziku pustiti.

Da biste se pokrenuli i izazvali u sebi želju za igrom što je veliki korak u prevazilaženju bezvoljnosti, birajte muziku sa bržim ritmom i melodijom koju volite i uz koju ste i ranije voljeli da đuskate. Birajte pjesme koje ste slušali kada ste se osjećali lijepo i kada ste uživali i uspjet’ ćete da osjetite bar djelić tih emocija što odmah čini sve boljim.

Okružite se ljudima koji vam prijaju

Ovo je jako važno. Bezvoljnost ponekad može da izazove nedostatak energije prilikom dugog vremenskog perioda provedenog među ljudima koji vam crpe energiju, a da toga niste ni svjesni. Postoje ljudi koji vam jednostavno ne prijaju, bilo to profesori na čija predavanja morate da idete ili kolege sa kojima pijete kafu. Kada osjećate nedostatak energije i želje da radite bilo šta, bitna stvar o kojoj treba da razmislite je u kakvom ste okruženju bili u proteklom periodu i da li postoji nešto što vam nije prijalo.

Ako je to slučaj, obećajte sebi da ako ne morate nećete više biti u tom okruženju i nećete dopustiti da vas opet iscrpe. A da biste povratili svoju energiju i volju pričajte sa prijateljima poslije čijeg prisustva se osjećate sretno i snažno i motivisano. Provedite vrijeme sa porodicom i upijajte njihovu pozitivnu energiju. Birajte ljude koje puštate u svoj život. Tražite one koji čine da budete bolji, sretniji i zadovoljniji i one koji će vam staviti osmijeh na lice čak i kada vam nije do toga.

I za kraj želim da kažem da svi mi imamo jedan poseban dar – dar regeneracije svijesti. Koji je tu i koji će nas kad tad provesti kroz sve ono lijepo što je u nama i pomoći nam da shvatimo da smo beskonačan univerzum i da svojom voljom i uz pomoć gore navedenih trikova možemo da pobijedimo bezvoljnost i uživamo u svakom danu bez ograničenja koja stvaramo sami sebi.