Savjeti studentima: Kako se nositi s tremom pred ispit?

Većini studenata dobro je poznat pojam predispitnog stresa. On se ne može potpuno izbjeći, ali kako se nositi s tremom i kako predispitni stres svesti na razumnu mjeru?


Važno je pravilno i objektivno procijeniti zahtjeve studija, a potom svoje lične sposobnosti, mogućnosti, kompetencije, potencijale. Ne smijemo sebi postavljati nerazumne i previsoke zahtjeve. Ako razumijemo tuđe greške i slabosti, zašto smo toliko samokritični i ne bismo sebi dopustili pravo na pogrešku?

Treba postaviti jasan cilj, napraviti dobar i jasan godišnji, semestralni, mjesečni i dnevni plan te sjesti i “zagrijati stolicu”. Dobro rasporedite učenje, ostavite dovoljno vremena za odmor i opuštanje, prilazite profesorima kao ljudima koji su tu da vam pomognu. Slijedi nekoliko savjeta koji, u stresnim situacijama, zlata vrijede:


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.