Savjeti: Šta svaki menadžer može naučiti od Kevina Spaceya?

Kevin Spacey se vratio pred kamere popularnom serijom House of Cards. Međutim, prije snimanja serije obavljao je dužnost direktora londonskog pozorišta Old Vic, gdje je naučio nekoliko vrijednih lekcija.


Spaceyev početak je izuzetno zanimljiv. Rođen je kao Kevin Spacey Fowler u South Orangeu, New Jersey u porodici Thomasa Geoffreyja Fowlera, tehničara, i Kathleen Spacey, pravnice. Ima stariju sestru i brata. Njegov otac, koji je, prema Fox Newsu, navodno bio član Američke nacističke stranke, često je bio nezaposlen, zbog čega se porodica često selila, a na kraju se 1963. skrasila u Južnoj Kaliforniji. Spacey je pohađao vojnu akademiju Northridge nakon što je zapalio sestrinu kućicu na drvetu, ali je izbačen nakon što je bacio gumu na drugog učenika. Nakon toga se upisao u srednju školu Chatsworth u Chatsworthu, Kalifornija. U dvanaestom razredu, nastupio je u školskoj produkciji mjuzikla Moje pjesme, moji snovi, glumeći kapetana Georga von Trappa. U srednjoj školi je preuzeo majčino djevojačko prezime Spacey kao umjetničko prezime. U nekoliko navoda je pogrešno sugerirano da je uzeo prezime u počast Spenceru Tracyju, kombinirajući Tracyjevo ime i prezime.

Advertisements

Spacey se nekoliko godina pokušavao probiti kao stand-up komičar, a onda se upisao u glumačku školu Julliard u New Yorku, gdje je između 1979. i 1981. studirao dramu. Počeo je na Brodveju osamdesetih godina, a već je devedesetih postao dio holivudske elite, kada se radi o glumcima. No, za razliku od većine glumaca koji dugo uživaju u glumačkoj slavi, pa makar i po cijenu raznoraznih učestvovanja po talk showovima, insceniranim incidentima, promoviranju sopstvenih parfema i slično, Spacey je napustio Holivud i zaputio se u London. Narednih deset godina je obavljao funkciju direktora poznatog londonskog pozorišta Old Vic, koje i nije imalo zavidan uspjeh po njegovom dolasku.

Razlika između dobrog i izvrsnog

Spacey je u intervjuu za Harvard Business Review (HBR) izjavio kako je desetak godina glumačke slave za njega bilo sasvim dovoljno, i da nije želio dalje nastavljati sa istim snom.

– Uradio sam ono što sam sebi zadao, i želio sam izazov na drugom polju, izjavio je Spacey. Old Vic se činio kao odlična prilika. Teatar je prije odlaska starog menadžmenta bio jedan od najpopularnijih u svijetu, no u vrijeme kada je Spacey trebao preuzeti kontrolu to je bio samo prostor za iznajmljivanje sa dobrim imenom.

To je prva lekcija koju je Spacey naučio i koju menadžeri trebaju imati na umu. Biti dobar menadžer je potpuno različita stvar od izvrsnog menadžera, a to se može mjeriti po stanju u kojem se kompanija ili tim nalaze nakon što on napusti mjesto. Dobri menadžeri su isključivo zabrinuti za performans kompanije za vrijeme njihovog mandata, ali stvari naglo krenu po zlu jednom kad oni napuste mjesto lidera. Za razliku od njih, izvrsni menadžeri izvrsno vode kompaniju, ali je pripreme i za odličan performans u periodu kada oni završe karijeru na toj poziciji.

Druga lekcija se tiče samog prihvatanja izazova. Pozicija vrlo popularnog glumca je dovoljno laskava i primamljiva da je vrlo malo onih koji bi je napustili radi izazova vođenja pozorišta što, i ako uspije, ne donosi naročitu slavu.

– Ideja povratka u teatar i vođenja jedne kompanije bila je tako uzbuđujuća da to nikad nisam vidio kao odlazak od nečega, iako je u to vrijeme mnogo ljudi mislilo kako sam skrenuo s uma, prokomentarisao je Spacey svoj odlazak sa TV-ekrana.

Slijedeći svoju intuiciju za pravim poslom, Spacey je deset godina proveo u pozorištu, baveći se vođenjem velike grupe ljudi, kompanije, produkcije, fondova, obrazovanja mladih glumaca, itd. Ono što on naglašava, a pokazuje se kao istina, jeste da nikada ne bi bio spreman za ulogu u House of Cards da nije otišao na taj desetogodišnji “odmor od glume“.

Advertisements

– Uvijek su me učili da, kada jednom preuzmeš ulogu lidera, imaš odgovornost donošenja energije koja će rezultirati nečim novim unutar grupe koju vodiš, izjavio je Spacey. Taj stav je bio dovoljan za početak, a potom je Spacey koristio svaku priliku tokom posla da uči, čitao je o liderstvu, pitao o liderstvu ljude kojima je vjerovao i kojima se divio, ali je i proučavao druge teatarske probleme tokom historije i razmatrao šta ga može čekati u budućnosti.

Opet u Holivud, i dalje odličan

Velika je stvar u profesionalnom smislu otići iz Holivuda na deset godina, baviti se potpuno drugačijim poslom nego što je gluma, a potom se vratiti i igrati glavnu ulogu u vrlo popularnoj seriji. Spacey je uzeo nekoliko sedmica da se vrati glumačkoj rutini, ali je tokom vođenja kompanije uvidio da postoje određeni segmenti koji mu mogu biti i od velike pomoći prilikom pripremanja za ulogu. Prvo, tu je kreativni tim u kojem Spacey učestvuje i gdje se različiti stručnjaci za glumu ponašaju kao konkurenti u predstavljanju što bolje ideje za scenu, ili za radnju određene epizode.

– Mi izazivamo jedan drugoga, no ne dopuštamo da ego prevlada. Sve je u tome da napravimo što bolji šou, a ne da zadovoljimo sujetu, izjavio je Spacey.

Osim kreativnog tima, Spacey je posebnu pažnju posvetio odabiru asistenta, a poseban kvalitet koji mu se svidio jeste što asistent poznaje oblasti sa kojima on nije blizak. I tu treba naglasiti kako je jako važno potisnuti ego i postaviti cilj projekta, ideje, grupe ispred sopstvene promocije.

Spacey mnogo radi sa mladima. U podučavanju njih on pronalazi samozadovoljstvo, ali u isto vrijeme i podsticaj za svoj rad.

– Nekada im kažem nešto što sam ja naučio mnogo ranije i što bi im moglo koristiti u karijeri, i onda kažem sebi: `Bože, i meni je trebalo da ovo čujem`, komentarisao je Spacey svoj odnos sa mladim glumcima.

Možda ti mladi glumci neće poslušati Spaceya, možda su njegove priče dosadne, ili, vjerovatno, Spacey nije rekao ništa novo. Slične savjete je moguće naći za nekoliko minuta na mnogobrojnim stranicama o liderstvu. Međutim, ukoliko Spacey ponavlja ono što su ponavljali mnogi, možda nije stvar u samom čitanju tih poruka, niti u ironičnom odnosu prema njima. Možda bi pokušaj za primjenom donio određeni rezultat, pa bismo slijedeći put znali da li nas neko laže ili govori nešto što je vrijedno. Dok mnogobrojne opcije prolaze ispred nas, Spacey snima možda i najbolje kadrove svoga života.

(Poslovni svijet)