Savjeti poslodavaca studentima

Studirati je teško, ali naći dobar posao još je teži zadatak, posebice u današnje vrijeme krize i stalnih obećanja da će doći bolja vremena, no svaka nova godina kao da je gora od one prethodne. Zato smo izdvojili savjete poslodavaca svojim budućim zaposlenicima.


poslodavci

Studirati je teško, ali naći dobar posao još je teži zadatak, posebice u današnje vrijeme krize i stalnih obećanja da će doći bolja vremena, no svaka nova godina kao da je gora od one prethodne. Zato smo izdvojili savjete poslodavaca svojim budućim zaposlenicima.

poslodavciPiše: Andreja Đurđina

1. Radite na svom osobnom brandu

Morate se posvetiti onome što volite i što radite sa strašću. Poslodavac će uvijek pozitivno vrednovati nešto što mu pokažete što ste napravili za sebe, iz čiste ljubavi, a eventualno se tiče posla za koji se prijavljujete. Stoga, ako i trenutno nemate posla, radite nešto iz ljubavi što će vam pomoći kada jednom dođete do razgovora za posao.

2. Obucite se ozbiljno kao za posebne prilike

Dobro je imati vlastiti stil, ali koliko ćete uvjerljivo izgledati ako na razgovor dođete u običnim trapericama ili trenirci? Stoga se za razgovor za posao obucite najbolje što će pokazati vašu profesionalnu stranu i odraziti vaš karakter.

3. Dođite ranije i ponudite ono što se ne traži

Uvijek je dobro doći ranije nego kasniti. Ako kasnite na sam razgovor, bez obzira koliko razlog opravdan bio, to će vam samo donijeti loš dojam. Na pitanja odgovarajte sažeto, dakle s malo riječi recite puno. Kada razgovor završi dodajte još neku informaciju, primjerice istaknite svoje radove koje ste uradili u slobodno vrijeme ili tijekom studiranja. Ovo može biti itekakav adut u rukavu.

4. Informirajte se

Potražite sve raspoložive podatke o tvrtki u koju idete na razgovor te u razgovoru spomenite informacije koje ste saznali. Svakako dajte do znanja da ste se dobro raspitali i da otprilike znate kako stvari stoje. Ako baš ništa ne znate i sve date na volju poslodavcu odajete dojam kao da vam nije previše stalo ili ste pak previše uplašeni da biste bilo što predložili, što je veliki minus.

5. Budite svoji

Ljudi provode previše vremena pokušavajući otkriti kako se svima svidjeti i kako svima udovoljiti. Stoga je bitno pokazati svoj karakter koji vas razlikuje od drugih jer ono najvažnije dolazi upravo iz duše. Također, važno je znati da histeriji i strahu ovdje nema mjesta te samo morate slijediti svoj instinkt.

6. Pazite na društvene mreže

Sve više poslodavaca priznaje kako potencijalne kandidate itekako provjerava na Facebooku i drugim društvenim stranicama. Stoga pripazite što ondje stavljate!

7. Budite spremni na težak rad i odricanja

Najbitnije je steći nekoliko godina iskustva tijekom studiranja ili nakon završetka kako bi mogli krenuti u nove poslovne poduhvate. Budite sretni ako vam je neki poslodavac dao priliku za to te mu zahvalite predanim i odgovornim radom. Ponudite i da ćete nešto napraviti besplatno. Uključite se u rad neprofitnih organizacija i tako dajte doprinos cjelokupnom društvu.

8. Pazite na stav

Iako je dobro navesti sve svoje prednosti, nemojte da se vaš govor pretvori samo o vama. Tako ćete ispasti arogantni i umišljeni, što nitko ne voli. Svakako gledajte u oči osobe s kojima razgovarate, dopustite da vas prekinu te slušajte što vas pitaju. Nije dobro odgovarati ni s jednom riječju, ali svakako ni voditi petominutni monolog. Možete istaknuti sva svoja očekivanja, ali trebate uzeti u obzir da su se vremena promijenila i da poslodavac na kraju ima zadnju riječ.

9. Vjerujte!

Najvažnije od svega je da morate vjerovati da ćete pronaći posao koji će vas zadovoljiti iako i nemate iskustva. Postoje poslodavci koje će vam dati prednost jer vas mogu oblikovati baš prema njihovim potrebama.

Sretno!

(STUDOMAT.ba)